Параграф22 Daily

§22 Анализи

Под прикритие

Преди четири години тогавашният депутат и ексшеф на контраразузнаването Атанас Атанасов оцени по незабравим начин дейността на ДАНС. Поводът беше нелепото мрънкане на ръководството й пред ресорната парламентарна Комисия за работата срещу радикалния ислям и проспания погром над Корпоративна търговска банка. 

"Не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има друга спяща клетка - и тя се казва ДАНС! Спящата клетка в сигурността на България е структурата на ДАНС, която се надявам, че би трябвало да събуди", заяви тогава Атанасов. Показателно е, че сходна оценка даде и вторият човек в ГЕРБ - бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него агентите само наблюдавали процесите, без да предложат нищо смислено за промяна на законодателството. 

Е, то е вече променено, но стана някак в тишина. С постановление на кабинета по доклад на премиера беше променен Правилникът за прилагане на Закона за ДАНС. При изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията ще могат вече да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, в юридически лица, в граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии - без знанието на ръководствата им.

Режим - обратен на сегашния, при който те трябваше да бъдат питани от шефа на ДАНС. Мотивите - искането на съгласие водело до неефективност и създавало ограничения в съвременната икономическа среда. Аргумент, сходен с този на прокуратурата за нуждата от криминализиране на корупцията в частния сектор. 

И ние сме за силна държава, но такава просто няма. Корупция в частния сектор без корупция в държавния не може да има. Там  са раите на рушвета и бюджета, чието първо и безалтернативно предназначение е да бъде източен в правилните джобове. И пак правилни хора ще безделничат на длъжности на прикритие със заплати, осигуровки и екстри - но от джоба на данъкоплатеца.  Останалото го знаем от не/преходното минало: Огледай се, ослушай се, мисли - и едва тогава говори! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във