Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Раздвоение

Скандалният приватизатор и бизнесмен Николай Банев заплаши, че ще съди България в Страсбург. Това се случи в четвъртък (7 февруари), когато Апелативният специализиран наказателен съд решаваше за мярката му за неотклонение. Банев остава в ареста, реши съдът. Според магистратите от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че той е участвал в присвояване, в данъчни престъпления и пране на пари. Държавното обвинение твърди, че от 2005 г. насам те са укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лева.

В съдебната зала Банев бе категоричен: "Моят престой в ареста ще струва много скъпо, рано или късно ще осъдя държавата. Подготвям дела и в Страсбург, и в Брюксел."

Като нищо Банев ще вземе да ни осъди в Страсбург. Знае се, че там който не се е зарекъл, не ни е осъдил и бръкнал в джоба. Това сториха всички пациенти на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов - октоподи, медузи, килъри, абсолютни престъпници и прочие. А ние плащаме заради неговата наглост, цинизъм и даже глупост, доказани между впрочем пред съда в Страсбург. Всъщност глупавите сме ние, тъй като сами си избираме кой да стриже по три кожи от нашия гръб.

Стига се до абсурдната ситуация да се молим Богу горещо доказателствата на прокуратурата, че Банев е изпрал 1 млрд. лв., да минат пред съда. Много трудна работа, защото обвинението, първо, трябва да докаже че този милиард е от престъпна дейност, а после - че е изпран по някакъв начин. Със сигурност притежателите на бонове в "АКБ Форес" са готови да се закълнат, че Банев е крадец. Такива клетви обаче не вървят в съда. И прокуратурата го знае, остава само да си свърши работата.

Иначе ей го де е Страсбург.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във