Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предизборно

След като остана дълги години сух в ритуалан на Ивановден, кметът на Червен бряг Данаил Вълов нагазва във водите на правосъдието.

Винаги едно и също. В последните месеци преди поредните избори прокуратурата вдига пушилка. След кметовете на Созопол Панайот Рейзи и на Стрелча Стойчо Чачов взеха да разследват и градоначалника на Червен бряг Данаил Вълов. След като би кандидата на ГЕРБ на последния местен вот и спечели втори мандат, бизнес инженерът следва да бъде обработен своевременно с оглед предстоящата кампания. 

Вълов и петима общинари са задържани заради прекратена от него обществена поръчка по програмата "Топъл обяд", която е с европейско финансиране. Сложил край на процедурата, след като станало ясно, че "правилните" хора губят в класирането по обявения критерии "най-ниска цена". Обичайният ред бил поръчката да печели фирмата на счетоводителката, която обслужва управлявано от кметските съпруга и дъщеря дружество.

Нарушенията са установени от Агенцията "Държавна финансова инспекция" далеч след като журналистът Христо Гешев разкри схемите на тамошните феодали. Включително и за саниране на къщите им с евросредства, заради което отнесе боя и солидна доза психически тормоз. Антикорупционнната комисия и прокуратурата не дадоха обаче пет пари за това и нещата продължиха две години постарому.   

Две години по-късно държавното обвинение признава, че делото е започнало по сигнал на журналисти. И че по делата за обществени поръчки казусите са типови. "Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки. Каква е целта всеки може да се сети. Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете - в голямата си част ситуацията е една и съща. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите. Пари изтичат отвсякъде! Пари има, но се краде много!", са думите на заместник главния прокурор Иван Гешев.

И така до изборите...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във