Параграф22 Weekly

§22 Анализи

А парите бяха ли за ГЕРБ?!

S 250 e544fb61 b7f5 4743 9a86 3f0697fcbd95
S 250 dad65514 f57e 4c70 82d9 3a078ac17395

Само две седмици след акцията на прокуратурата и МВР срещу фирмените им офиси Ветко и Маринела Арабаджиеви отвърнаха мощно на удара. Подобно на банкера Цветан Василев, който започна да публикува яростна поредица от изобличителни текстове месеци след погрома над Корпоративна търговска банка, хотелиерската фамилия даде да се разбере, че няма да мълчи, докато я просват на дръвника. И отново всичко е супер скандално, но до болка познато - рекетът като държавна политика в условията на прехода. 

"Съжаляваме, че трябва да го научите от нас, но България днес не се управлява от демократично избрани хора, а от един диктатор, който коли и беси, ако нещо не си му угоден или пък, недай си, Боже, не си внесеш обещаното на време. Сагата с нас е поредното смачкване на едни честни и трудещи се за имиджа на България хора, които всеки ден и във всяка една минута са можели да покажат произхода на капиталите си. Но ние бяхме ударени в момент, в който не сме в България, а за нас медиите на властта се бяха подготвили да изпишат тонове мастило. Какви сме олигарси, как сме започнали бизнеса си с червени куфарчета  и че дори ни забъркаха в скандал, че перем пари в международна схема с други олигарси", написаха в отворено писмо до медиите Арабаджиеви. 

Ето и нарисуваната от тях картина на управленската ни действителност: "Истината е, че ние вече не искаме да плащаме рекета, който всеки един крупен бизнесмен в България трябва да отчита на ГЕРБ, като лично от рекета се заделят според думите на рекетьорите 10% за Бойко Борисов, другото отивало в черни каси да се купуват гласове и изборни резултати по време на избори. Ние спряхме да плащаме преди година и досега не ни закачаха, дори незнайно защо приехме и всички гости на България по време на Европредседателството, забележете, докато са ни разследвали за пране на пари?! И точно след края му на няколко пъти ни бяха пращани емисари да си платим вноските към ГЕРБ и Борисов и да си дадем и процента за това, че сме спечелили обществената поръчка при нас да спят гостите от Европа.". 

Арабаджиеви не спират дотук, а дават точни числа и обясняват произхода на откритите от разследващите огромни суми в брой: "Естествено, че ние отказахме и парите, които сложихме в касетите по банките и в кутиите от обувки по нашите офиси, бяха за ГЕРБ и Бойко Борисов, но ние не им ги дадохме. В цялата ситуация - вместо да ни попитат за кого са били предназначени тези пари и защо не са в банкови сметки, а в банкови трезори, нас ни питат откъде ги имаме. Ние знаем откъде ги имаме и знаем и за кого са били предназначени, но както написахме по-горе, ние решихме повече да не плащаме, защото това вече в България не се издържа. Точно 10.5 млн. лв. ни е вноската към ГЕРБ на година, за да правим бизнес в България. Наши познати дават и повече, за да не бъдат закачани, защото виждате какво се случи с нас, когато спряхме да плащаме. Това се случва и на всеки друг, когато спре да плаща на ГЕРБ и Бойко Борисов."

Подобно на Цветан Василев, Арабаджиеви твърдят, че са взели задгранични мерки за обезпечаване на сигурността си, но, за разлика от него, ще се завърнат в страната. "Ние вече сме дали показания пред когото трябва в Европа, все пак има някои неизвестни за българската прокуратура неща и едно от тях е, че ние не се притесняваме да даваме показания в Европа пред когото трябва. И сега, когато вече сме ги дали и са ни обещали европейска закрила от хунтата на ГЕРБ, ние ще си дойдем в България за да обясним същото, което обяснихме и там - че тези пари са с доказан произход, но са събрани, за да се дадат на партия ГЕРБ, за да можем да работим в България. Иначе идват онези с качулките, слагат ти пистолет на главата и белезници на ръцете и те обявяват за престъпник и ти обясняват, че можеш да съдиш България, но не и тях, ако са се объркали", пише хотелиерската фамилия.

Защитна тактика или жива реалност - всеки сам да решава. Но е твърде правдоподобно, за да бъде измислено от нищото. Междувременно специализираният съд, който демонстрира по правило строгост при мерките за неотклонение, показа колебание по делото срещу Арабаджиеви. Първата инстанция отказа да задържи за постоянно в ареста сина на Ветко и Маринела - Вълчо Арабаджиев. Наложена му беше едва третата по тежест мярка за неотклонение - "парична гаранция", при това в незначителния за обвинението размер от 20 хил. лева. Същата мярка беше наложена и по отношение на окачествените от прокуратурата за "счетоводителки" на престъпната схема Ромелия Кирилова и Елена Караянева. 

След протест на прокуратурата Апелативният спецсъд задраска мотивите на долната инстанция и наложи на обвиняемите исканата от държавното обвинение най-тежка мярка "задържане под стража". "Въззивният съд намира, че са налице достатъчно доказателства, които индиректно доказват механизма на престъпната деятелност на организираната престъпна група. Групата е била много добре структурирана с основна цел използване на данъчните закони на Република България с оглед получаване на неследващи финансови средства от държавата. Обвиняемите са намирали само хора, които са изпълнявали поръченията им и изготвяли документи за неследващите им парични средства", мотивира се апелативният състав, според който нямало опасност обвиняемите  Арабаджиеви да се укрият, но била налице опасност да извършат друго престъпление. 

Последва развитие с нови трима задържани, които били спрени с джип за полицейска проверка в Бургас. У тях били открити 500 хил. лв., като парите и лицата били свързани директно с едно от разследваните за данъчни престъпления и пране на пари дружества на Арабаджиеви. Доколкото стана ясно, става въпрос за захарния завод "Кристал" в Пловдив.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък изрази недоверие в изразеното от защитата на Ветко и Маринела Арабаджиеви очакване те да се върнат в страната "до дни" и увери, че издирването им с европейска заповед за арест ще продължи интензивно. "Ние не сме пощенска станция, за да получаваме потвърждение. Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони", заяви пред медиите Цацаров.

Отчетен беше напредък и по другото знаково дело от последните седмици - срещу хора и фирми на алкохолния бос Миню Стайков. Съобщено беше за допълнително иззети от "СИС индъстрис" 130 хил. лв. и за привличането на четвърти обвиняем, свързан с нелегалното производството на цигари в Карнобат. При операцията срещу групата той не бил открит и бил обявен за общодържавно издирване, като и за него ще се иска задържане под стража. Междувременно Стайков и другите двама обвиняеми - братът на жена му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат, бяха оставени за постоянно в следствения арест от спецсъда, което означава, че потвърждението на мярката от апелативния състав е почти сигурно.

От комисия "Антикорупция" пък не закъсняха да потвърдят, че срещу двете фамозни фамилии и свързаните с тях лица са започнали проверки. Сформирани специално за целта екипи ще извършат пълна ревизия на имуществото и доходите им, слад като комисията е започнала производства по антикорупционния закон по уведомления от прокуратурата. По всяка вероятност в най-скоро време ще бъдат наложени и обезпечителни мерки върху активи с много нули в паричната им стойност. 

Версиите за ставащото тепърва ще се разслояват и уплътняват, но извън рекетьорския сюжет една вече се откроява със силно политическата си закваска. Според нея столичният хотел "Маринела" бил подслушван от чуждо разузнаване, което нямало как да стане без знанието на собствениците. И понеже по време на Европредседателството той беше ползван за база на евроделегациите, операцията можела да бъде само на руснаците. Рекет, бизнес, политика - три в едно за медийната трапеза при поредното стабилизиране на управляващата коалиция.   


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във