Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Акцията в ДАБЧ и битката на титаните

Подозрително съвпадение - по този начин би могла  да се коментира евентуалната връзка между политическия курс, поет от ДПС след заседанието на движението в края на миналата седмица, и акцията срещу Държавната агенция за българите в чужбина - не е  никаква тайна,  че тя е  под контрола на политическия опонент на движението от  "Обединени патриоти". В петък (26 октомври) след въпросното  заседание  председателят на ДПС оповести специална декларация, в която се заявява, че " това управление (бел. ред. - на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти") е вредно за страната и всички националноотговорни партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността". Според движението страната е в политическа криза и има пълен блокаж на изпълнителната власт.

А в понеделник (29 октомври) в сайта на ведомството, ръководено от  главния прокурор Сотир Цацаров, над когото тегне съмнението "за фатално привличане с ДПС" в лицето на незаобиколимата (според прословутото определение на някогашния вицепремиер и вътрешен министър от коалиционния кабинет на БСП и ДПС Цветлин Йовчев) политическа фигура на депутата от движението Делян Пеевски  се появи кратичко съобщение: "Днес, 29.10.2018 г., следователи от СО-СП на Специализирана прокуратура извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано ДП за извършени престъпления по чл. 321,301,308,282 НК. Разследването е свързано с дейността на ДАБЧ."

Разшифровано,  съобщението означава, че специализираната прокуратура разследва Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) по подозрение в корупция. Печалноизвестният чл.321 от Наказателния кодекс сочи, че става въпрос за образуване и ръководене на организирана престъпна група, а наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от три до десет години. Обвинението по чл.301 е за подкуп, а  това деяние се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5 хил. лева. И най-накрая следват чл.308, отнасящ се до документни престъпления ( лишаване от свобода до три години) и чл.282 - престъпление по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

Появи се и информация, че шефът на агенцията Петър Харалампиев е задържан във връзка с образуваното досъдебно производство. Плъзналата из общественото пространство мълва сочи, че Харалампиев и още 20 души са обект на  разследване  за участие в продажба на неистински документи за български произход главно на граждани  на Украйна и Молдова. Сочи се още, че всеки комплект се е търгувал срещу  сумата от 5000 евро. В края на деня заместник главният прокурор Иван Гешев лично потвърди, че част от ръководството на агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) е арестувано. "Към този момент се работи с над 20 лица. Задържано е част от ръководството на ДАБЧ, включително и председателят и главният секретар. Работи се със заместник-председателя", заяви Гешев.

Известно е, че досъдебното производство е било образувано по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество преди около четири месеца. Според първоначалните данни групата се състояла от представители на агенцията и от посредници, които набирали желаещи да получат българско гражданство. Кандидатите били предимно от Македония, Косово, Украйна, Молдова. 

Колко кандидати без никакви български корени са станали наши съграждани  тепърва ще покаже разследването на прокуратурата. То можеше да стартира още през март тази година, когато във френския вестник "Нувел обсерватьор" излезе публикацията "Как България фабрикува фалшиви и опасни европейци", която беше цитирана впоследствие в сайта "Клуб Z". В нея се изнасяха скандални твърдения, че "корумпирани представители на българските власти от високо ниво продават българско гражданство на хиляди чужденци, включително и престъпници". Според специалния пратеник на изданието Жан-Батист Ноде, в аферата участвали поне един министър и един вицепремиер националист. В публикацията се разкриваха подробности как хора с криминално минало от Македония, Косово, Албания, Молдова и Украйна се сдобиват с българско гражданство, а след това и с паспорт, с който свободно шетат из Европейския съюз.

За мръсни тайни около издаването на удостоверения за български произход, въз основа на които се получават и български документи за самоличност, стана известно още през 2014 г., когато проверка в ДАБЧ извади наяве груби нарушения при издаването на удостоверенията. Тогава стана ясно, че само за две години  -  от 2010-а до 2012-а, има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. Тогава сигналът бе подаден до главния прокурор, а в проверката на Върховната административна прокуратура бяха установени факти, че ДАБЧ масово е издавало удостоверения за български произход предимно на македонски граждани, без те да имат документи за това.

Въпреки проверките  процедурата по издаване на удостоверения продължи с пълна пара. През април 2017 г. заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров оповести, че през 2010 г. са били приети около 10 000 заявления за български произход, през 2013 г. те са 13 000, а през 2016 г. са скочили до 22 хиляди. През лятото на същата година депутатът от "Воля"  Андон Дончев, председател на постоянната Комисия по политиките за българите в чужбина, също направи разкрития за скандални практики в ДАБЧ. Той поиска да бъде премахнато от правомощията на ДАБЧ издаване на удостоверение за български произход. "По същество  това удостоверение е излишно. Агенцията няма капацитет, нито експертиза да проверява истинността на документите за български произход, но е поставена като един вид бариера пред желаещите да получат статут на граждани на Република България. Възлага се на външни фирми проверката за автентичност, което са допълнителни разходи и време. В крайна сметка - всички документи подлежат на проверка в Министерство на правосъдието, ДАНС и МВР, където вече има подготвени експерти. Тъй като и законът има доста несъвършенства, гореизброеното отваря вратички, за да ги наречем изкушения", заяви Дончев.

Година по-късно, през юни 2018-а, и парламентарната група на ДПС сигнализира за нередности в дейността на ДАБЧ. Движението предложи създаване на Временна анкетна комисия за проучване на информация за подкупна схема за придобиване на българско гражданство от чужди граждани. А депутатът от движението Йордан Цонев оповести, че над 114 издирвани от "Интерпол” са получили българско гражданство. На брифинг в Народното събрание Цонев заяви: "Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. Темата е от изключителна важност за националната сигурност на страната и за членството ни в шенгенското пространство. Този скандал минира присъединяването ни към Шенген. Трябва да стане ясно кои български институции и политици са участвали в тази корупционна схема. От публикации в западния печат става ясно, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите са участвали в тази престъпна схема. Трябва да изтрием това петно от имиджа на България. Това е наше задължение."

Тогава шефът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров каза, че Патриотите не са против създаването на такава комисия, но е необходимо ДПС да даде повече данни за нарушенията. От юни досега обаче отношенията вътре в групата "Обединени патриоти" рязко се промениха, а между Сидеров и Валери Симеонов от НФСБ прехвърчаха искри. Първо НФСБ свали доверието си от председателя на парламентарната група Сидеров, в резултат на което "малката " коалиция здраво се раздруса, а трусовете отекнаха и в голямата. После Симеонов сам си подпали чергата покрай майките на деца с увреждания, които не спират да искат оставката му. Стигна се дотам политическата му съдба да се държи от ръцете на стария му опонент Волен.

В казуса с оставката на Симеонов, а с това и силното разклащане на кабинета  атакист № 1 се впуска в театрална постановка, в писането на чийто сценарий нокът има и големият сибирски мечок. Редно е да се каже също, че в този случай идеите на сценаристите съвпадат напълно със апела от ДПС "за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността". А що се отнася до акцията на прокуратурата (макар и очевидно закъсняла) във вмирисаната на корупция Държавна агенция за българите в чужбина - тази истинска печатница за пари, тя е добре дошла в контекста на борбата за държавата. Борба на политическите титани у нас, която обаче по традиция води до смяна на върховете, но не и на схемите за крадене и корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във