Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Албанската мафия- опасна и непробиваема

От векове до ден днешен албанците спазват кръвното отмъщение или т.нар. канун - албанско право, което почива на принципа ”зъб за зъб, око за око”.
S 250 80c436e8 09f5 4c2b a8b7 8c2a60e1f668

В поверителен доклад на гръцката полиция отпреди една година беше посочено, че в последното десетилетие албанската организирана престъпност се е превърнала в една от главните заплахи за страните - членки на Европейския съюз. И тази заплаха остава силна  въпреки усилията, които полага ЕС. 

Документът на гръцката полиция е от 25 юли 2017 г. и е бил предназначен за ръководствата на министерствата за защита на гражданите и на външните работи  във връзка с проникването на албанската мафия на територията на страната. Заради съседството си с Албания  Гърция е засегната пряко от действията на албаноезичните престъпни групи, които са многобройни заради  големия брой мигранти, живеещи в страната.

Популярната народна мъдрост сочи, че заиграе ли мечката при съседите, ще дойде и в нашия двор. Не ни стига нашенската мафия, та в последните години вече усилено се говори и за осезаемо присъствие на албанската й посестрима. А служителите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" все по-често си имат работа с т.нар. burrat shqiptare (албански мъже).

В края на март тази година  при специализирана акция на ГДБОП и на прокуратурата беше заловена престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на фалшиви банкноти и лични документи. Акцията бе координирана и подпомагана от Европол, отделно антимафиотите са си партнирали със служби от САЩ, Доминикана, Испания и Албания. Информацията за престъпната група е дошла от Албания, където  са задържани 40 души, а 12 бяха обявени за издирване.

Антимафиотите установиха, че изготвяните фалшиви лични документи са използвани от албанска престъпна група за трафик на хора. Албанците тръгвали със свои документи, а  на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с фалшиви, за да влязат в САЩ, Канада и Великобритания. Групата е работила в продължение на години. В България бяха повдигнати обвинения на седем лица, като четирима от тях са задържани за постоянно в ареста. Всичките са български граждани, някои са криминално проявени и осъждани за подобен род дейност.

В доклада на гръцката полиция за проникването на албанската мафия в южната ни съседка се посочваше, че албаноезичните престъпни групи, действащи в района на Западните Балкани, са активни най-вече по отношение на трафика на наркотици. Те например отглеждат канабис в Албания и Косово, а оттам дрогата се пренася най-вече в Гърция и Италия. За вноса на хероин и кокаин албанската мафия пък си взаимодейства и с престъпни структури от Турция и Латинска Америка. Често пъти за улесняване на своите дейности трафикантите използват собствени структури и мрежи. Наблюдава се тяхно влияние в полицията, митниците и сред държавните служители, се казва в доклада.

Присъствието на шиптърската мафия в Гърция стана дотолкова осезаемо, че въпросът за вноса на наркотици в Гърция от Албания бе поставен пред албанската посланичка в Атина от заместник-министъра за защита на гражданите Никос Тоскас. Той поиска албанските служби да засилят  проверките си, за да бъде ограничен трафикът на хашиш към Гърция. Същият въпрос бе обсъден и на среща на шефа на гръцката полиция с албанския му колега през ноември 2016 г. в Тирана.

Според последните доклади на Европол  канабисът остава най-популярният наркотик в ЕС, а Албания продължава да е основен източник на индийски коноп, пренасян в ЕС. По данни на полицията в Гърция за първите шест месеца на 2017 г. служителите за борба с наркотиците са заловили 6.8 т  хашиш, внесен от Албания, а през 2016 г. иззетото количество от съседната държава е възлязло на 8.4 тона. Вносът на канабис се осъществява или през труднодостъпни райони по границата, или чрез пътнически автобуси, където наркотиците са скрити в багажа, или през морската граница с моторници.

В доклада се казва още, че в Албания се складира хероин от Афганистан и Турция, който членовете на албанската мафия пласират в Югоизточна Европа. Засечени са и действия на шиптърските мафиоти за придобиване на директен достъп до картелите за кокаин в Латинска Америка. Това бе установено, след като на 11 юли миналата година в Гърция бе разбита мрежа за трафик на наркотици, ръководена от 44-годишен албанец, пренесъл значителни количества кокаин в Гърция директно от Боливия.

Наред с трафика на дрога  гръцките полицейски власти са засекли и значителното участие на албанци в обири на коли, пласирани след това в Албания и Косово, в трафик на жени от Албания в Гърция, както и във въоръжени грабежи. Повечето от членовете на въпросните престъпни организации са опитни в своите действия, като отличителната им черта е употребата на сила, липсата на колебливост и използването на огнестрелни оръжия, се посочва в доклада. Изнесените от полицията данни показват, че от 2010 г. до 2015 г. албански граждани са били идентифицирани като извършители на 13 571 взломни грабежи, на 3158 обира на коли и мотоциклети и 3298 грабежа. Албанци са били замесени в 4347 случая, имащи отношение към трафик на наркотици, и 478 покушения на хора. "Участието на албански граждани в престъпни дейности в Гърция е най-високото в сравнение с всички други националности в страната. Властите са констатирали също силно нарастващо взаимодействие на албанските граждани с местни елементи, което е доказателство за интегрирането им в гръцкия престъпен свят" се посочва в доклада, който по-късно бе публикуван в "Катимерини".

Разбитата печатница в Пловдив за фалшиви документи, предназначени за албанската мафия, означава, че ситуацията е изключително динамична и няма нищо общо с тази от ноември 2003 г., когато албанският премиер Фатос Нано се срещна с тогавашния ни министър-председател Симеон Сакскобургготски. Тогава Нано заяви в София следното: "Няма сътрудничество между албанската и българската мафия. Няма данни за такова нещо, доколкото знам за регионалните мрежи на организираната престъпност, а моята информация е много богата", изтъкна той след срещата с домакина си Сакскобургготски, на която обсъдиха общи действия на специалните служби срещу незаконния трафик на хора. Операцията на ГДБОП от март показва, че не само службите могат да координират общи действия, но че и престъпните структури на двете страни вече имат ефективно партньорство.

Ефективното противодействие на албанската мафия обаче е един от сериозните проблеми, пред които са изправени всички европейски  спецслужби. Една от основните причини за липсата на напредък е фактът, че е почти невъзможно в шиптърските престъпни структури да проникнат агенти под прикритие. Не е тайна, че албанските престъпни общности - подобно на сицилианските, се основават на семейно-родствени връзки. Спазването на този принцип свежда до минимум възможността за проникване на агенти или информатори там. Членовете им спазват т.нар. свещени заповеди на кръвта:

Всеки е длъжен:
- да помага на своя "брат" и да го спаси от сполетялата го беда, дори с цената на собствения си живот;
- да го закриля и защитава, когато е поруган, унижен или оскърбен от "чужд";
- да не възразява и изпълнява безпрекословно всички разпореждания на "главата на семейството";
- да не търси никога помощ, нито закрила от полиция, правосъдие или органи на властта;
- да отрича, дори когато е очевидно, че принадлежи към "семейството";
- да не говори и споделя с никого за дейността си и възложените му за изпълнение задачи.

По тази причина албанската мафия почти не познава провал. И е закономерна констатацията на американската агенция за борба с наркотрафика DEA, че 57% от трафика на хероин по т. нар. "балкански път" се контролира от албанци. По трасето на пътя,  и особено в България, Чехия и Унгария, са концентрирани компактни албански общности със статут на временно или постоянно пребиваващи, чиято основна дейност е свързана с дрога и напоследък с доходоносния трафик на мигранти.

 

 

Царете на дрогата

В класацията на световните мафии Албания е на девето място. В страната има четири основни мафиотски клана - фамилиите Кула, Абази, Борици и Брокай. Кула контролират наркотрафика от Турция, контрабандата на оръжие и албанската имиграция в Италия. Основният бизнес на Абази е трафик на оръжие и наркотици, Борици наред с наркотици  са № 1 в проституцията. А в клана Брокай са замесени много бивши политици и служители на албанските тайни служби, които също се занимават с наркотици, оръжие и проституция. Смята се, че албанската мафия се е разпространила на международно ниво през 80-те години на миналия век. Те действат и на територията на САЩ и Великобритания, участват в търговията с бели робини, алкохол, цигари, проституция, кражба на автомобили и рекет. Под вещото ръководство на четирите албански клана организираната престъпност в Косово също процъфтява. Там обаче фамилиите са по-малки и в момента според службите наброяват около тридесет. Шестдесет и пет процента от цялото количество дрога на различните пазари в цял свят минава през Косово, а 90 % от хероина на европейските пазари се контрабандира през Косово. Албанците също така държат 40 % от пазара на хероин в САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във