Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Апелативната спецпрокуратура си остана без шеф

Емилия Русинова
S 250 269ca475 c17a 4811 b0a6 68cb877c5088

Апелативната спецпрокуратура пак остана без шеф. В сряда (3 октомври) прокурорската колегия не избра никого за поста, овакантен през март тази година от Даниела Попова.

Кандидатите за мястото всъщност бяха двама: шефката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, която се смяташе за сигурен фаворит в избора, и следователят Бойко Атанасов от столичното следствие. Досега на два пъти процедурата по избора беше отлагана заради здравословни проблеми на Русинова. В сряда обаче се случи нещо напълно неочаквано: в началото на заседанието в сряда главният прокурор Сотир Цацаров прочете заявление от Русинова, с което тя се оттегля от надпреварата за шефското място "по лични причини".

Така за участие в конкурса остана само един-единствен претендент - Бойко Атанасов. Но той не успя да мотивира нито един от членовете на колегията да го подкрепи: резултатът от гласуването беше 0 гласа "за" кандидатурата на Атанасов за шеф на Апелативната специализирана прокуратура и 10 - "против".

Че Атанасов няма да успее да "пробие" и че няма да бъде избран за шеф на апелативната спецпрокуратура, беше твърде лесно да се предвиди - дори само заради това, че прокуратурата не е институция, в която се толерира "свободното говорене". А както е известно,  Бойко Атанасов многократно е изявявал публично острата си критичност към работата на разследващите органи и държавното обвинение, включително и пред медиите.

На самото си изслушване пред колегията Атанасов не се стърпя и пак сръфа "стъкмистиката" в съдебната власт, като каза, че "в апелативната спецпрокуратура няма много работа, защото дейността на спецпрокуратурата свършва най-често със споразумения...".

Последното всъщност си е безспорен факт, както е вярна и една от другите забележки на Атанасов: че много от наказанията, налагани с тези споразумения, са срамно ниски. Проблем обаче се оказа, че Атанасов не можа да предложи никакви възможни, законосъобразни и ефективни мерки, с които тази ситуация би могла да бъде променена.

След изслушването на Атанасов членовете на прокурорската колегия обобщиха, че са чули проблеми, но не и предложени решения, че кандидатът не познава работата във ведомството, което иска да оглави, и това ще му попречи да взема правилни управленски решения. А главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че части от концепцията на Атанасов говорят дори "за липса на познания и по отношение на пряката работа, свързана с наказателния процес"...

При тези констатации резултатът от 0 гласа за Атанасов не изненада никого.

Въпросът е какво предстои сега? След провала на конкурса, който реално приключи, без да може да избере нов административен ръководител на Апелативната спецпрокуратура, сега ще бъде обявен нов избор и процедурата ще започне съвсем отначало. До провеждането му най-вероятно спецпрокуратурата ще продължи да се управлява от "временен шеф" - Николай Найденов. А кои ще са следващите участници ще видим тепърва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във