Параграф22 Weekly

Западни Балкани

Черногорска мафия опушва ЕС

Франческо Прудентино е ключова фигура в международния контрабанден бизнес с цигари, който първоначално се укриваше в Черна гора, а по-късно се прехвърли в Гърция, откъдето организира трафик на контрабандни цигари между Албания, България, Гърция, Италия и Черна гора.
S 250 7b6f96bf 1bed 40a5 af76 5329da652bb7

Понякога животът обича черната ирония. Тези дни например станахме свидетели как една все още несправила се с организираната престъпност държава от Балканите, членка на ЕС, последователно и активно работи за приемането в съюза на друга държава от същия регион, още по-безпомощна срещу мафията. Става дума за България, която 11 години е член на ЕС, но продължава да е обект на внимателен мониторинг от страна на Еврокомисията заради организираната престъпност, която пък е причина страната ни да продължава да клечи и подсмърча пред затворената Шенгенска порта. А другата страна е Черна гора, за която мрачната констатация, че мафията там си има държава, важи с още по-голяма сила, отколкото за нашенските реалии.

Черната ирония обаче не попречи на политическите лидери на двете държави Бойко Борисов и Мило Джуканович да си стиснат ръцете по време на тържественото награждаване на българския премиер с най-престижното държавно отличие орден "Черна гора" с лента. То му бе връчено от Джуканович в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора. "Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов като министър-председател  сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви по време на награждаването президентът Джуканович.

Подкрепата си е подкрепа, но дали някой пита старите членки на общността дали толкова много държат да се сдобият с още един недпредсказуем партньор от Западните Балкани, чиято мафия не признава граници сега, а какво ли ще настане, когато стане общ проблем на ЕС? Черна гора в момента много напомня на родната действителност отпреди 20-ина години, когато по улиците у нас се водеше истинска гангстерска война. През май например в столицата Подгорица беше разстрелян Миодраг Крушчич, собственик на известна дискотека в града, а придружителката му, журналистката Йелена Йованович, беше ранена от неизвестния маскиран килър.

Убийството на Крушчич беше продължение на многогодишното разчистване на сметки между черногорски мафиотски кланове. Той бе смятан за близък до т.нар. "Шкалярски клан", който е в конфликт с "Кавачкия клан". И двата престъпни клана носят имената на квартали на перлата на Адриатическо море Котор. Мафиотите от двата квартала обаче отдавна са излезли от родните си места и са пренесли бойните действия в Подгорица, Белград и големите градове на Европа.

Известният "капитан" от клана "Шкаляри" Далибор Джурич, родом от Котор, например беше разстрелян през 2016 г. от снайперист, докато се разхождал в двора на затвора Спуж, където излежаваше присъда от октомври 2014 година. Покушението беше част от серията убийства, извършени след 2002 г., като в основата на гангстерската война между которските кланове бе изчезването на пратка от 300 кг кокаин. Следите на дрогата, собственост на черногорската мафия, се загубиха във Валенсия, след което в Черна гора стана страшно. А древният адриатически град Котор, включен в списъка на ЮНЕСКО за културно-историческото наследство, се сдоби и с прозвището Черногорската Сицилия. Причината - извършените над 40 поръчкови убийства на членове на двата най-големи престъпни клана в страната.

Ошашавената от безспирните и нагли атентати черногорска полиция през 2015 г. съвсем случайно попадна на истинска находка - монтирана система за видеонаблюдение, която обаче не е била на тамошното МВР, а е била инсталирана от которските мафиоти. Правителството изпрати в Котор специално антитерористично звено, което разкри, че освен системата за видеонаблюдение бандитите разполагали и с информатори в полицията. Един от шефовете й, Златко Самарджич, беше арестуван за корупция и изтичане на информация към клана "Кавац". По време на разпит Самарджич призна, че е подавал поверителна информация към членовете на "Kaвац".

Свои хора в силовите структури има и другият клан. През декември 2016 г. например известният мафиот от "Шкаляри" Йован Йованович успя да избяга от полицейския участък в Котор  с помощта на полицая Милия Бюджишич, който го придружавал до тоалетната. Три месеца след зрелищното бягство Йованович бе арестуван в Германия и екстрадиран в Черна гора във връзка със стрелбата по нощен клуб "Мадам Коко" в Тиват през 2012 година. През януари 2017 г. пък стана известно, че инспектор Далиборка Делич от дирекцията за международно полицейско сътрудничество в Черна гора възпрепятствала поредица от разследвания срещу которската мафия. Беше установено че тя не придвижила ДНК проби в 427 случая, засягащи престъпления на которските бандити. Разкритията доведоха до трусове в полицията в Котор, които продължават до началото на 2018 г. с поредица от смени на висши полицейски ръководители  по подозрение в корупция.

Българските служби и експерти по въпросите на контрабандата също са наясно със ситуацията в Черна гора. В анализа си от 2002 г. "Контрабандните канали в Югоизточна Европа", направен по поръчка на Центъра за изследване на демокрацията, авторът му Марко Хайдиняк написа следното: "Цигареният бизнес скоро се превърна в най-доходоносната икономическа дейност на тази република (Черна гора - бел. ред) Според италианските следователи контрабандата на цигари създава почти половината от БНП на Черна гора. Малки флотилии от скоростни моторници започнаха да сноват всяка нощ между пристанището Бар до италианския бряг. Тези моторници обикновено носят на борда си между 350 и 550 стека цигари, всеки от които на стойност 100 долара. В Италия цигарите бяха получавани от членове на мафиотския клан Сакра Корона Унита, който контролира прилежащото крайбрежие. Според очевидци  на всеки бокс цигари, който пристига или напуска Черна гора, се е плащала "такса" от 10 долара. Смята се, че черногорското правителство е печелило по 700 млн. долара годишно от търговията с цигари".

Може би не е тактично да припомняме този анализ в момент, когато българският премиер и черногорският президент си стискат ръцете. Но е факт, че от 1991 г. Черна гора се управлява от "Демократичната партия на социалистите" (ДПС), начело с Мило Джуканович. През годините той е ту партиен лидер, ту премиер,ту президент, но неизменно е на политическия връх.

На неговата политическа кариера не попречи дори и разследването от Окръжната дирекция за борба срещу мафията в италианския град Бари, повдигнато от прокурора Джузепе Шелси през май 2002 г. за участие в международен трафик на контрабандни цигари от Черна гора към Западна Европа. Заедно с Джуканович  обект на разследване бяха и няколко негови близки сътрудници. Предполагаемите престъпления, в които бе замесено името на първия политик в Черна гора, са извършени в края на 90-те години на миналия век. Разследването се базира на показанията на бивши членове на мафията, сътрудничещи на правосъдието, и на важен свидетел, участвал в контрабандата на цигарите. Според италианските следователи  гигантският трафик не би могъл да се осъществи без покровителството на черногорските власти.

През февруари 2001 г. при съвместна операция на Дирекцията за борба срещу мафията и митническата полиция в Бари  бе разкрито съществуването на структура, която е осигурявала на Черна гора финансиране от контрабандни дейности. Задържани са 23 души, срещу които са повдигнати обвинения във връзки с мафията и пране на мръсни пари. Разкритата структура е регулирала отношенията между трафикантите на тютюн и правителството на Черна гора в периода от май 1994 до края на 1999 година. Съгласието на черногорските институции е било абсолютно необходимо, за да може бизнесът да върви безпроблемно, посочиха тогава италианските прокурори. От столицата Подгорица е било издавано разрешение за разтоварване на 100 000 мастербокса цигари всеки месец в адриатическите пристанища, като за всеки мастербокс трафикантите са плащали на местните власти между 55 и 70 щ. долара. По този начин се осигурявал месечен оборот от 5.5 -7 млн. щ. долара, с които Джуканович си осигурявал собствената и независимостта на Черна гора  от Белград.

През януари 2001 г., месец преди началото на операцията  италианският финансов министър Отавиано дел Турко обяви на всеослушание, че Мило Джуканович поддържа връзки с мафията, занимаваща се с контрабанда на тютюн. Обвиненията от страна на финансовия министър дойдоха, след като през 1999 г. в Солун бе арестуван Франческо Прудентино, една от ключовите фигури в международния контрабанден бизнес. Прудентино бе издирван от италианските власти от 1995 година. Първоначално той се укриваше в Черна гора, а по-късно се прехвърли в Гърция, откъдето продължи да организира международния трафик на контрабандни цигари между Албания, България, Гърция, Италия и Черна гора. 

Прокуратурата в Бари тогава успя да разгадае механизмите на престъпната система: от черногорските пристанища стоката е била прехвърляна през Адриатическо море до италианската област Пулия, а оттам е преразпределяна между отделните пазари в ЕС. Приходите били прехвърляни в Швейцария.

Започналото в Бари разследване бе първото срещу черногорския президент Джуканович. Това обаче е минало. А както казва Оскар Уайлд, цялата прелест на миналото е, че е минало. И сега е време на ордените с лентички. Което не пречи в доклада на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" от април тази година Черна гора да е класифицирана като "частично свободна". Изтъкнато е, че корупцията в страната процъфтява, а медиите са подложени на натиск.

И Мило Джуканович продължава да е начело на държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във