Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Доброволческо

Покрай олелията за тези Ф-16, дето САЩ ще ни одруса с милиард и половина лева, без да им мигне окото, ми хрумна следното предложение към министъра на отбраната и българските документи за самоличност Красимир Каракачанов: Г-н министър, известна ни е мъдростта, че който не храни своя войска, храни чужда, но с оглед на някои обстоятелства  тази мисъл може да претърпи корекция. Няма смисъл да храним никаква войска. Моето предложение е да разпуснете армията и в бъдеще да разчитаме на доброволчески сили, както по времето на Сръбско-българската война през 1885 година. Както е известно, тогава Александър Батенберг написал манифест до българския народ и приканил всеки, който може да носи оръжие, да се бие за отечеството. И народът откликнал. А сърбите яли як пердах.

Очевидно силата на доброволците не е за пренебрегване. Нека си припомним само как през есента на 2012 г. трима здрави българи от село Коиловци направиха за смях петима елитни френски парашутисти - размятаха ги из нивата като зелки и даже ги овързаха, та да не бягат, докато ядат лобут.

Ето на такива българи да разчитаме в бъдеще, г-н министър. Защото не само елитните френски военни се оказват безсилни пред селската юмручна мощ. Последният инцидент, дето двама цигани на 17 и 21 години пребиха жестоко командос от българската армия, изправи целокупния български народ пред въпроса каква всъщност е бойната готовност на тази елитна част. Пък и на останалата войска.

Ето защо предлагам армията да се разпусне. И да станем най-сетне Швейцария на Балканите, с една армия от доброволци и резервисти. И с отделна бригада от цигани. Те, когато са много, не си знаят силата. А че са мног - и ще стават все повече, е ясно на всички. Пък и така ще ги интегрираме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във