Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Екстремно

МВР-шефът Валентин Радев пак се обади от "6-и септември" №29, с поредната си екзотична идея. Хубавото на Радев е, че той по принцип няма много идеи, но пък ако пръкне някоя, тя ще е задължително нестандартна. Например след като разкара ръководството на Областната дирекция - София област, заради гафовете с избягалите затворници Пелов и Колев, Радев възложи на главния секретар на ведомството Младен Маринов да потърси шеф на ОДМВР-София област, който да свърши онова, което предшественикът му не беше сторил. Ама какво не беше свършил  Радев така и не формулира.

Сега вътрешният министър се е вторачил в шофьорските книжки на младите водачи. Ако в срок до девет месеца след получаване на книжката шофьорът не премине през курс за екстремно шофиране, свидетелството му автоматично става невалидно. Курсът включва шофиране при лед, мокра настилка, силен дъжд и прочие. 

Всичко това се описва в доклад на Радев до кабинета за мерките, които трябва да се предприемат за намаляване на катастрофите по пътищата. Идеята за екстремното шофиране пък била взаимствана от Австрия, сочи авторът.

Скромният принос на Радев за безопасността по пътищата можеше да е по-голям. Съобразявайки се с условията, които предлагат нашенските пътища, както и с някои черти от народопсихологията на българина, той можеше да предложи още тестове за младите водачи. Например слалом между дупки по пътя и също така шофиране с висока скорост в насрещното движение - без контрол от страна на полицията. Младите български шофьори може да минат и тест, включващ изпиване на кило ракия за определено време и линия кокаин за финал, след което шофьорът трябва да седне на волана и да потегли на заден ход.

Ето такова екстремно шофиране дори и в Австрия не са сънували. Дерзай, Радев!

Facebook logo
Бъдете с нас и във