Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ходене по мъките за собствениците на стари коли

Нова тесла приготвя КАТ за собствениците на по-стари автомобили. Ако в документите на колата не е посочена екологичната норма Евро 1, 2, 3, 4, 4 или 6, собственикът й ще трябва да извади нови. Това става ясно, след като вече е в сила новата формула за изчисляване на "данък МПС". Заради нея в последните дни се налага собствениците на по-стари автомобили да доказват на коя категория отговаря возилото им. Процедурата се налага, тъй като от тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Той е свързан с европейските стандарти, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства. През 2013 г. Европарламентът прие решение за лимитиране на този вид газ, отделян в атмосферата, като целта е през 2021 г. 100% от леките автомобили да емитират под 100 g/km CO2.

Според "Пътна полиция" - СДВР, ако в тапиите на автомобила не е посочена коя екологична норма е колата, този въпрос трябва да се изясни със справка от официалния представител за България на марката на автомобила. Цената на  удостоверението се определя от вносителя и според неофициална информация за различните марки варира от 20 до 80 лева. С тази справка автомобилът трябва да бъде откаран в "Пътна полиция", където трябва да се представи удостоверението от официалния представител. Шофьорът трябва да носи и свидетелството за регистрация на МПС - част "Първа"  и част "Втора" (голям и малък талон). След като премине с колата през пункта на "Пътна полиция" за идентификация, собственикът предоставя документите на гишетата в КАТ за издаване на нови, в които вече ще бъде вписана съответната екологична норма. От МВР уточниха, че услугата в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила ще струва 20 лв., ако се плати през POS терминал, или 23 лв. на банково гише. В информация на "Пътна полиция" - СДВР по въпроса се казва следното: "Уточняваме, че за това, че не е вписана екологичната норма в свидетелството за регистрация, никой няма да ви санкционира, а от това дали е нанесена зависи какъв ще е размерът на годишния данък на МПС. Подмяната на талона се налага само ако това изискват от общината. В някои общини изискват само да попълните декларация по чл.54, ал.1 от Закона за местните данъци и такси за притежаван лек автомобил."

Както "Параграф 22" вече информира, МВР подготвя и нов удостоверителен талон за поставяне на нов идентификационен номер на пътно превозно средство. Такъв талон се издава за регистриране, отчет, пускане и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях. Вътрешното ведомство обяви обществена поръчка за изработка и доставка на комплект "Удостоверителен талон", като стойността на поръчката е 9600 лв. без ДДС. Договорът за изпълнение е три години, като за този период изпълнителят трябва да достави  6000 комплекта. Удостоверителният талон представлява документ, състоящ се от 1 бр. талон, с три самозалепващи стикери със сериен номер, идентичен за всички елементи от комплекта.

"Пътна полиция" подготвя и още неприятни изненади за шофьорите. Една от тях например е, че засадите на полицията по пътищата ще продължат. За ефективна превенция по пътищата КАТ ще разчита на тайни полицейски патрули, които ще са с нови немаркирани автомобили. Предвижда се първоначално тайните патрули да са 15 на брой. Те ще снимат нарушителите, а данните ще бъдат въвеждани в Единен информационен център, където ще се обработват.  До края на 2019 г. ще заработят 56 нови камери, като всяка от тях може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на колите. Всички заснети клипове и снимки от всички устройства в страната - мобилни и стационарни - ще постъпват в този нов информационен център. Системата ще обработва данните автоматично и автоматично ще се издават електронните фишове.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във