Параграф22 Weekly

Продуцирано от КОЙ

"Имоти пикчърс" представя

Трезвите коментари, че поредният имотен скандал е част от динамична система с хибридни политически цели, не са за подценяване. Най-доброто от сериала при управлението на ГЕРБ беше продуцирано във всеки от управленските им мандати и в нито един случаи не ги свали от власт. Нещо повече - агресивният и всепроникващ популизъм на партията хамелеон следваше плътно въведената с появата й практика на несекващ брейнсторминг, който  държи електората достатъчно перманентно ошашавен. Дотолкова, че да  остане парализиран от всеки хепиенд, с който доброто ченге наказва лошите. 

Само година след съставянето на първия кабинет "Борисов" гръмна аферата "Приморско" с апетитните имоти край морето, раздавани на безценица на бедни магистрати. Съдебната власт влезе в истеричен режим, но само за да бъде подчинена, след което корупционните схеми с имоти за крайно нуждаещи се магистратски роднини на първа морска линия бяха просто заметени. Към днешна дата е излишно вече да констатираме, че всичко завърши безславно, всички замесени в нея отдавна са оправдани и хотелиерският бизнес на печелившите в "Темида бийч" върви на пълни обороти. 

Трима от главните действащи лица - съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков избягнаха дори наложената им от Висшия съдебен съвет минимална дисциплинарна санкция - намаляване на заплатите с 25 на сто за срок от две години. Съдът, в който работят, отмени решението на кадровия орган с мотива, че не било ясно точно с кои свои действия тримата са уронили престижа на съдебната власт. Което пък не давало възможност да се разбере какво е осъдителното в тяхното поведение.

Е, Панайот Генков закупил от дъщеря си част от построеното, но това не противоречало на етичните норми и не водело до нарушение на правилата за благоприличие и почтеност. Без значение остава обстоятелството, че студентката Ваня Генкова взела парцела край Приморско за жълти стотинки, след което го прехвърлила на баща си, а той го продал на бизнесмен, чиито фирми имаха дела в ръководеното от него отделение във Върховния съд.

В същия дух бяха и заключенията за Андрей Икономов, чиято майка на осемдесет и кусур годишна възраст решила да строи. Според съда не било установено Икономов да е действал лично действие на магистрата, което да представлява нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт. Установено е единствено, че майка му Елка е получила от морската община право на строеж, а синът й посетил строителната площадка. 

Отменено беше и уволнението на дъщерята на Николай Урумов - Деница, по това време вече на младши съдийска длъжност. Мотивът - нямало как да наруши Етичния кодекс на магистратите, тъй като е получила парцел по време, когато все още не е била съдия. И понеже фамилията нямаше никакви намерения да не се ползва от придобитото вече право на строеж, Урумова спечели  и дело във ВАС срещу община Приморско, като беше отменена заповедта на кмета за спиране на административното й обслужване. Междувременно образуваното по скандала досъдебно производство за корупция беше прекратено поради липса на доказателства.

Пак през 2010 г. хибридният лидер на партия РЗС Яне Янев активира скандала с шестте апартамента на Цветан Цветанов. В обстоен анализ на имотното му състояние бяха посочени връзки с обръчи от фирми на ДПС. Стана ясно, че имотите в кв. "Изток" са придобити чрез димитровградски конгломерат от фирми, собственост на Тодор Бояджиев, съдружник на депутата Рамадан Аталай. И тогава цените на сделките бяха двойно по-ниски от пазарните, но поисканата от прокуратурата и проведена от НАП пълна данъчна ревизия приключи без констатиране нарушения.  

Същата година донесе и панорамната радост за окото в акция "Хеликоптер", при която бяха заснети от въздуха скъпите къщи и затворени комплекси в южната част на София. Тогавашният шеф на приходната агенция Красимир Стефанов обяви, че срещу едва 3400 лв. разходи по въздушната акция фискалният ефект на втория месец от облитането възлязъл на 13 млн. лева. НАП, Столичната община и прокуратурата се похвалиха с предприето от уплашените собственици ударно плащане на данъци и узаконяване на постройки. Извън фискалния ефект обаче така и не бяха направени заявки за сериозни антикорупционни разследвания. 

Акцентите тогава бяха свързани както със законността на строителството и електроснабдяването, така и с необходимостта от въвеждане на данък "Лукс" срещу избягването на плащания за ДДС по схемата фирмен актив за лично ползване. Много от ВИП-имотите се водеха на дружества, които при покупката са си възстановили данъчния кредит. Така собствениците им, които са крайни получатели по веригата, избягват плащането на реално дължимия данък. Паралелно с това фирмите спестявали и данък печалба чрез деклариране по-високи разходи.

От НАП обявиха, че много от тях са коригирали сметките си и са внесли ДДС с признанието, че всъщност луксозните имоти не са фирмени офиси, а притежавани от физически лица жилищни имоти и комплекси. Собствеността върху имотите била прехвърлена от юридически на физически лица при 160 от фирмите на граждани, а от приходната агенция обявиха, че порочните практики в тази насока са преустановени;

От Столичната община пък отчетоха тройно нарастване на исканията за издаване на разрешения за въвеждане в експлоатация на стотици сгради, които не фигурирали до този момент на кадастралните карти. Пак тогава се разбра и за схемата за ползване на т. нар. строителен ток, при която електроснабдителят ЧЕЗ захранва на практика неограничено във времето невъведените още в експлоатация сгради.

От заканите за търсене на наказателна отговорност, разбира се, нищо не излезе. Прокуратурата обяви, че ще започне разследвания при данни за извършени престъпления, но изчаквала да приключат проверките на контролната администрация. После пък така и не стана ясно колко ревизии са разпоредени, какво е констатирано при тях и каква част от дължимите към бюджета суми са реално събрани. При това личеше отдалеч, че каквото и да са направили по спешност собствениците, те следва да носят както административно-наказателна, така и наказателна отговорност.

Пет години по-късно последва серия въздушни акции с дронове, при които бяха изтипосани в медиите кметовете на Пазарджик, Хасково и Ботевград. А финансовият министър Владислав Горанов обеща нулева толерантност към опитите да бъдат отклонявани данъци или да се злоупотребява с публични средства. Обясненията на градоначалниците бяха различни -  от това, че ползваните от тях имоти били на приятели, до инвестиране на семейни и фирмени средства, включително и такива от заеми и кредити.

И отново познатата готовност на прокуратурата да започне разследвания при наличие на достатъчно данни за извършени данъчни престъпления. Възложени бяха проверки на МВР и ДАНС, след които наблюдаващите прокурори да решат какво да правят. После се мина на вариант удължаване срока на проверките, чийто краен резултат остана неизвестен. Междувременно засегнатите твърдяха, че ги удрят политически, че са проверявани многократно от всички контролни органи  и че са декларирали всичко съгласно закона. В крайна сметка остана въпросът кой да провери проверяващите, преди те да се захванат с нови проверки.

След настъпилото миналата година пълно затишие около подмятанията за ревизия на приватизацията и прехода управляващите хвърлиха поредната популистка димка. За кой ли път властта размаха пръст срещу необяснимо богатите. Като проучили регистрите, данъчните установили очевадното - наличие на скъпи активи, чието придобиване със законни средства е в сферата на фантастичното. Списъкът беше ограничен до 245 лица, които придобили през 2015-а и 2016 г. недвижими имоти на стойност от 500 хил. до 800 хил. лв., и още 120 души с придобити в същия период имоти на по-висока стойност. Посочен е и ефектен автопарк на територията на страната - отблизо 50 автомобила "Майбах", 193  "Бентли", 31 "Ламборгини", 68 "РолсРойс", 93 "Ферари".

"Изненадващата" информация беше оповестена чрез официалния сайт на прокуратурата с пояснението, че събраните от НАП данни са предоставени на главния прокурор Сотир Цацаров. Той бил сезиран и от Главна дирекция  "Национална полиция" в МВР, която направила справките за колите, "управлявани на територията на Република България от български граждани". В справките е посочено, че "срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително и за извършени данъчни престъпления и измами".

Откога отлежава въпросният заявителски материал и какво е свършено по него не стана ясно. Прокуратурата внезапно преценила, че предоставената от приходната агенция и силовото ведомство информация си заслужава поне проверка предвид наличието на данни за извършени данъчни престъпления и пране на пари. Затова Цацаров разпоредил на прокуратурите в цялата страна да предприемат съответните действия, а на изпълнителния директор на НАП беше възложено извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни.

При тях следваше да се установят най-малко датата на придобиване на автомобила, неговата стойност, както и произхода на паричните средства за закупуването му, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация. В тази връзка беше указано да се извърши анализ на получените доходи с цел установяване наличието на средствата за придобиването на колите.

При деклариране на средства от заеми трябваше да се изследва произходът им, декларирани ли са от заемодателя и от заемополучателя за целите на данъчното облагане, както и съответствието между посочената цена на придобиване и действителната на пазара към момента на сделката. Ако бъде установено, че съответният автомобил е управляван от друго лице, различно от собственика, разпореждането беше да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и за наличието на насрещна престация.

Аналогични мерки бяха предприети и по отношение на имотите - събиране на данни за продавачите им, времето и мястото на сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларираните доходи, извършените разходи, движението на проверяваните средства по банковите сметки и други. След приключване на проверките по двете направления трябваше да бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от страна на прокуратурата. И оттогава - нищо ново, освен ако "Апартаментгейт" да надмине очакванията 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във