Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Когато медиите се превърнаха... в новина

S 250 6f792ece 4d03 498c 806d 26b3af7023a5

През изминалата седмица  двете големи "обществени" медии мощно навлязоха в новинарския поток и сами се превърнаха в новина. Българската национална телевизия се включи  с челния сблъсък с правосъдието, в който попадна генералният й директор Константин Каменаров. А Българското национално радио - с незаконното (както в крайна сметка се оказа) уволнение на журналистката Лили Маринкова, която след две години съдебни битки възстановена от съда на работа като шеф на програма "Хоризонт" в БНР.

Да припомним, че Каменаров се сблъска с правосъдието, след като през 2016 г. бе заловен да кара с 1.6 промила алкохол в кръвта. Обяснението му беше, че се притеснил за здравословното състояние на съпругата си и тръгнал да я прибере от работа, без да съобрази, че той самият е пил билково лекарство на спиртна основа. Само че миналата година Софийският районен съд призна Каменаров за виновен и го наказа с година и три месеца условно и глоба.

Оттогава насам тече процедурата по обжалването на присъдата пред Софийския градски съд. Но делото все не може да приключи, защото подсъдимият - в случая генерален директор на БНТ, не се явява в съдебните заседания. Първото си неявяване Каменаров извини с претрупаната си програма покрай организацията на българското участие в Евровизия. А за второто, което трябваше да се проведе миналата седмица, изпрати молба за отлагане - защото междувременно е бил приет в болница.

Делото изглежда повече от банално и всеки трезвомислещ човек би се запитал какво пък толкова е станало, та на случая "Каменаров" да се отдава толкова силно обществено внимание. Само че има една "дребна" подробност, която прави процеса в Софийския градски съд твърде инфарктен: ако първоинстанционната присъда на Каменаров бъде потвърдена, той ще загуби поста си на генерален директор на БНТ. Защото Законът за радиото и телевизията не допуска генерален директор на БНР или БНТ да е лице, осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер. А шофирането след употреба на алкохол е точно такова престъпление. И според Наказателния кодекс (в редакцията му след 2015 година)  единственото наказание, което може да бъде наложено за това престъпление, е лишаване от свобода.

Ден-два преди делото на Каменаров в СГС да претърпи пореден фалстарт, от Върховния касационен съд дойде друга новина: че журналистката Лили Маринкова е възстановена на поста си като директор на програма "Хоризонт" в Българското национално радио (БНР). Отделно радиото бе осъдено да й плати обезщетение, а и разноските по делата.

Маринкова, която дълги години бе в една от емблемите на БНР и от която поколения журналисти са се учили на безкомпромисност и професионализъм, бе уволнена преди две години от току-що встъпилия тогава в длъжност шеф на радиото Александър Велев с мотива, че всеки управленец има право сам да подбере екипа, с който ще работи.

Само че уволнението й се оказа незаконно. Защото според съда  текстът по чл.328 ал.2 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодателите да уволняват ръководни  служители с предизвестие, е приложим за структури, които развиват стопанска и бизнес дейност с цел печалба. Но не може да се прилага за организация като БНР. 

Оттук нататък е само въпрос на време как ще се развие тази сюжетна линия - дали Лили Маринкова ще поиска да се върне в радиото, дали ще остане там, или директорът ще намери начин да я уволни отново - това също се е случвало хиляди пъти с хиляди други хора, така че и този случай може да мине като "банален".

Между случаите "Каменаров" и "Маринкова" привидно няма нищо общо. Но съвсем не е така. Защото и двата поставят на масата еднакви въпроси: като например кой и как избира хората, които управляват и ръководят двете обществени медии и харчат огромните бюджети на БНР и БНТ, които се осигуряват от данъците на гражданите. И доколко тези, които плащат сметката, имат право, а и възможност да оказват какъвто и да било контрол или влияние върху процесите, протичащи в двете национални медии - дори когато пред едната периодично се извиват протести на оркестранти, а от другата изтичат новини за уволнени или напускащи "доброзорно" журналисти...

Впрочем през седмицата почти незабелязано мина и още едно събитие: в "Държавен вестник" излезе указът на президента Румен Радев за назначението на нов член на Съвета за електронни медии от "президентската квота" - Ивелина Димитрова. Тя замени Мария Стоянова (също номинация на държавния глава, само че посочена от експрезидента Плевнелиев) след изтичането на мандата й. Новината обаче свършва дотук. Защо и как президентът избира "своите" членове на СЕМ, никой не обяснява. Мотиви към предложението няма, а и никой закон не ги изисква.

За тези, които не знаят, СЕМ се състои от петима души, двама от които се посочват от президента, а трима - от Народното събрание. Това са хората, които избират генералните директори на БНТ и БНР. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във