Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ кого в битката за СГС

Евгени Георгиев трябваше да се обяснява за притежаваните от него 58 акции в КТБ, закупени през 2008 г. за около 5000 лева.
S 250 9d3662b9 5a2e 49dc 844f de11a0f28ebd

Ден преди изтичането на крайния срок за предлагане  на кандидатури за председател на Софийския градски съд (СГС) миналата седмица картите бяха свалени. Потвърди се очакваното - срещу обозначения далеч по-рано избраник на грантовите кръгове беше изправен човек на ДПС и на червената номенклатура. Така съдията от СГС Евгени Георгиев ще мери подкрепата за него във Висшия съдебен съвет (ВСС) с колегата си от Софийския апелативен съд (САС) Алексей Трифонов.  

Георгиев предприе повторен опит да оглави СГС, след като се провали  предишната  процедура за избор на председател, в която беше също участник. На  общо събрание  над 1/3 от съдиите подкрепиха кандидатурата му пред Съдийската колегия на ВСС. Предишната надпревара за ключовата съдебна структура приключи през март без избор на титуляр, като повечето членове на съдийската колегия във ВСС гласуваха против двамата кандидати - Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. След крайно неубедително представяне първият събра пет, а вторият - едва два гласа в своя полза.

Неуспешната изборна процедура протече в условията на яростен сблъсък между двете лобита в съдебната власт. В крайна сметка кадровиците в съдийската колегия проявиха здрав разум и отказаха да се обвържат с вот в полза на кандидати със спорна репутация и ясни за всички зависимости. За СГС беше признато, че е обект на "чужди въздействия" и "външни влияния", а председателят на съдийската колегия на кадровия орган Лозан Панов обобщи, че липсата на кандидати да оглавят съда е станала вече традиционна заради готовността на малцина "да работят в условията на безпрецедентна атака". Чуха се и констатации, че "СГС е един много тъжен съд", микроклиматът в него е лош и съдиите се делят на групички.

Както Михайлов, така и Георгиев трябваше да  посочат произхода на солидното си имуществено състояние. Притежанието на  акции от  КТБ, "Химимпорт" и "Монбат", както и щедрите задгранични обучения на американска издръжка  Георгиев обясни  с аргумента, че "съдията е и човешко същество"  и в много от случаите той имал право да реализира и други доходи. Така и не стана ясно обаче прехвърлял ли е акции на другиго, тъй като според  съдържанието на последната му имуществена декларация  според члена на ВСС Боян Новански голяма част тях се губели.

Според Евгени Георгиев притежаваните от него акции в КТБ били 58 на брой, закупени през 2008 г. за около 5000 лева. Той не познавал обаче мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а в момента тези акции не стрували нищо. Новански контрира обаче с довода, че между 2008-а и 2017 г. Георгиев е имал много повече акции в КТБ, в "Химимпорт" и в "Монбат", на което кандидатът отвърна, че е декларирал информацията, подадена му от инвестиционния посредник. И предположи, че вероятно част от акциите са били продадени през годините, а семейството му е било на загуба от около 15 000 лв. от тези свои лоши инвестиции. Реализираните в САЩ стажове и стипендии в размер на 245 хил. лв. Георгиев обясни със спечелени  конкурси.

Декларираното от Алексей Трифонов имущество е с по-чист профил. Двамата със съпругата си притежават два апартамента в София, наследствени ниви в плевенско, автомобил "Нисан Кашкай" и банкови влогове. Най-значителен е един от тях - в размер на близо 85 хил. лв., за който е посочено, че е от обезщетение по Закона за съдебната власт. Вероятно става въпрос за изплатени средства в периода, когато Трифонов  беше заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Съдията беше назначен допълнително като един от заместниците на Мария Павлова, което стана причина за преразпределението на ресорите във ведомството. Алексей Трифонов пое контрола върху дейността на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", Главна дирекция "Охрана", Държавно предприятие "Фонд затворно дело", както и на дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека".

Преди да премине на работа в САС, Трифонов правораздаваше в СГС, където разгледа едно от пъpвитe шyмни дeлa cpeщy виcши мaгиcтpaти. Става въпрос за процеса срещу пpoĸypopа от Върховната касационна прокуратура Aнгeл Дoнчeв, арестуван и обвинен в изнудване на своя колега Емил Милев. Секретните записи онагледиха корупционните и властови обвързаности  във всички сектори, като Дончев и Милев се оказаха членове на масонска ложа, чийто велик майстор Петьо Пенков е приятел и съученик на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. По това дело Трифонов постанови условна присъда от три години  за Ангел Дончев, потвърдена от горните инстанции. 

В САС Алексей Трифонов потвърди оправдателната присъда на СГС за друг бивш вътрешен министър - Цвeтaн Цвeтaнoв. По това дело вторият човек в ГЕРБ беше подсъдим за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. в полза на бившия шеф на ГДБОП - Велико Търново, Орлин Тодоров. Трифонов се произнесе и по жалби срещу мярката за неотклонение "Задържане под стража"  в разследването за източване на Корпоративна търговска банка. Глaвнaтa ĸacиepĸa Mapгapитa Πeтpoвa и зaместник глaвнaтa cчeтoвoдитeлĸa Бopиcлaвa Kючyĸoвa бяха оставени в ареста с мотива, че са заплаха за националната сигурност.

През 2010 г. по искане на прокуратурата Алексей Трифонов си направи отвод по делото за източване на Държавния резерв. Тогава той увери, че не му е въздействано никога, но иска да избегне всяка сянка на съмнение, след като обвинението го поставило в "патова ситуация". Тя се състоеше в това, че съдията е бивш член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС, сочено за вдъхновител на източването с посредничеството на Мирчо Циганина. Съпругата на другият подсъдим по това дело - ексшефът на ведомството Станислав Копаров, е депутат от Движението. 

Алексей Трифонов не стигна до осъдителни присъди и по делата за източването на КАПИТАЛБАНК срещу бившия столичен кмет и премиер Стефан Софиянски за "Милениум център", както и срещу съпругата на експремиера Иван Костов - Елена, за укрити от фондацията й данъци. По това дело Костов обвини съда, че изпълнява политическа поръчка, като насрочва дела срещу него и съпругата му, за да дискредитира кандидатурата на Неделчо Беронов за президент.

В конкурсната концепция на Алексей Трифонов за СГС няма нищо впечатляващо. Основно внимание е обърнато на високата натовареност, нахвърляни са и по няколко реда за качеството и бързината на правосъдието, съдийското самоуправление, електронното правосъдие, популяризирането на медиацията, както и за подобряването на връзките с медиите. За пресичане и наказване на десетилетните зависимости намерения и мерки не са предвидени, нито дори загатнати.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във