Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кокоше

Дванадесет страни, сред които и България, са били предупредени официално от Европейската комисия (ЕК) тази седмица, че може да бъдат дадени на Европейския съд в Люксембург заради нехуманно отношение към... кокошките носачки. Досега България бе критикувана и укорявана от всевъзможните европейски институции и съдилища за нарушаване на правата на човека, но не и за нарушаване на правата на кокошките.


До края на миналата година стандартът бе всяка кокошка носачка в Европа да разполага с минимално пространство, равняващо се на лист хартия формат А 4. Новите изисквания са всяко пернато да разполага в клетката най-малко със 750 кв. сантиметъра. Полага му се и пространство от най-малко 12 сантиметра от хранилките, пръчка за кацане, чесалка за човка и за нокти и още други удобства.


Повод за гордост в този случай е, че клетата ни татковина е в този списък редом с такива утвърдени демокрации като Белгия, Франция, Испания, Италия, Холандия, и др., които имат много повече пространство за своите пернати. Да не говорим за чесалките за клюнове и пиличките за нокти, за които ние едва сега научаваме и го приемаме по-скоро като странно чувство за хумор от страна на иначе уважаваната ЕК. Обидното в случая е, че за разлика от нас, Румъния е напът да изпълни строгите изисквания на Европейската комисия за носачките. Вече няма защо да се засягаме, че ни слагат под един знаменател със северната ни съседка, а напротив - трябва да се гордеем, когато сме някъде близо до нея. Ще можем отново да се зъбим на северните комшии, когато им стигнем поне на нивото на кокошите чесалки...

Facebook logo
Бъдете с нас и във