Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КС ще решава за новите такси в АПК

S 250 e69d9e9a e4b3 425b 84cd cb1fbf274c1e

Спорът дали новите такси по административните дела ще преградят достъпа до съд за гражданите очевидно ще се решава в Конституционния съд. Правната комисия съвсем очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев, с което измененията в Административно-процесуалния кодекс беше върнат за ново разглеждане в парламента. Но пък от БСП бяха категорични: ако и пленарната зала отхвърли ветото, ще пратят таксите в Конституционния съд. А ако социалистите не го направят, това може да стори и президентът Румен Радев.

 

Да припомним, че в навечерието на лятната си ваканция депутатите приеха мащабни изменения в Административно-процесуалния кодекс, голяма част от които предизвикаха спорове в обществото. А в началото на август президентът Румен Радев наложи вето на 16 от променените разпоредби, свързани с новото разпределение на подсъдността  на делата, с драстично увеличените такси в касационното производство, с въвеждането на закрити заседания в касационната инстанция и премахването на възможността да се обжалва пред нея в редица специални закони. Атакувано беше и предложението за "ранно пенсиониране" на магистратите.

Всъщност точно въпросът за таксите беше и си остана най-оспорваната част от проекта за изменение на АПК - най-вече заради липсата на ясна обосновка защо се приемат точно в този, драстично висок размер. Измененията засягат само втората - касационната инстанция в административния процес, защото таксите за първа инстанция се запазват такива, каквито са и сега. "Поскъпва" само обжалването пред втора инстанция. Но пък поскъпва драстично: досега цената на "лукса" да търсиш справедливост във Върховния административен съд струваше 5 лв. за граждани и 25 лв. за фирми. След измененията в закона обаче вместо досегашните 5 лв. при касационно обжалване гражданите ще плащат такса в размер на 70 лева. А фирмите - 370 лева. А ако спорът има материален измерител,

таксите ще са пропорционални: 0.8% върху цената на материалния интерес, с максимум до 1700 лева. При спорове с цена над 10 млн. лв. за разглеждане на делото пред ВАС трябваше да се внесат до 4500 лева.

Според президента  новата уредба "се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право". Опасенията на Радев (а и на много неправителствени организации, които заеха същата позиция) са, че с промените в АПК ще се намали защитата на правата на гражданите и юридическите лица срещу незаконните актове на властта и ще занижат ролята на административното правосъдие като защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията. В мотивите към ветото си президентът напомни и че законността не е услуга, за която се дължи заплащане на такса, а "необходимо условие за съществуването на правовата държава". И посочи, че въвеждането на пропорционални такси, които са типични за гражданското правораздаване, е несъвместимо с административното правосъдие, при което споровете са за незаконосъобразно осъществяване на държавно управление. "Приемам, че сегашните съдебни такси се нуждаят от актуализация, но увеличението на простите такси в касационното производство е драстично (14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридически лица с нестопанска цел) и не съответства на икономическата ситуация и доходите в България", казва президентът. Според него въвеждането на пропорционални такси, както и драстичното увеличаване на простите такси в касационното производство  са в дисонанс с природата и целта на административното правосъдие е да гарантира защитата на по-слабата страна - гражданин или юридическо лице, срещу незаконосъобразните актове на администрацията. Не се отчита изискването на конституцията таксите да са съобразени с доходите на гражданите, с което се ограничава правото им на защита. Размерът на определените такси може да представлява бариера за значителен брой граждани и юридически лица, поради което самата същност на правото на защита ще бъде нарушена.

Заради лятната си ваканция  депутатите оставиха ветото му за наесен. И се захванаха с него веднага след като се върнаха от плажовете. Резултатът беше предварително известен - още преди заседанието на правната комисия нейният председател Данаил Кирилов обяви в интервю, че с гласовете на управляващото мнозинство на ГЕРБ и Патриотите ветото на президента ще бъде изцяло отхвърлено. А що се отнася до таксите - според Кирилов те не само няма да препятстват достъпа до правосъдие, но дори ще направят "своеобразна революция", защото ще принудят и административните органи да плащат такси за касационно обжалване, а това ще ги накара да се въздържат от "обжалването до дупка" и воденето на безсмислени дела.

По време на заседанието на правната комисия се видя, че и ДПС стои зад високите такси.

Единствено БСП се обявиха против - с мотива, че таксите са несправедливи, че те не могат да служат за печалба и никой не може да ги определя, като гледа в тавана.

Така резултатът от мача между депутатите и президента беше ясен още в първия работен ден на Народното събрание след ваканцията. А гласуването в пленарната зала беше само за "узаконяване" на вече постигнатата очевидна договорка между политическите сили в парламента...

Остава да видим дали новите такси ще оцелеят в Конституционния съд...

Facebook logo
Бъдете с нас и във