Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Към Луната

Кой казва, че родната прокуратура не работи?! След осем месеца къртовски труд по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров тя предложи нови мерки за... пешеходните пътеки. Цацаров възложи проверката в края на миналата година и резултатите са налице. Трябва да се променят закони и наредби, че да не ни изпадат пломбите, докато подскачаме в колите си като из лунен пейзаж по градските улици. 

Хвала! И то сериозно, но отчасти. Хаосът с пътеките е очеваден от десетилетия, но друго си е да го констатира прокуратурата и да препоръча мерки срещу него. Още през март Цацаров отчете усилната дейност на специален брифинг, като подчерта, че не приема и не насърчава практиката на институциите да размиват конкретната отговорност на всяка една от тях, включително и ръководената от него. 

Чухме силни думи: "Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места."  

Така е - не може до всяка дупка - полицай, до всеки "легнал полицай" - прокурор, до всяка отмъкната мантинела - следовател, а до всяко законово недомислие - депутат. Но може да сме едновременно №1 в горните категории на глава от населението. А именно - по брой дупки, "легнали" и дремещи в кабинети полицаи, отказващи разследване прокурори, "безработни" следователи и безподобни депутати. 

Докато се радваме на успехите с пътеките, очакваме поне брифинги за онези 16 млрд. източен ДДС, 4 млрд. изтекли през КТБ, 2 млрд. изсмуквани годишно от обществени поръчки. И още десетки и стотици милиони от всичко възможно за крадене. Пък ако до тези висоти се стига трудно (както каза един заместник главен прокурор - като с дизелов двигател до луната) да сложи поне прокуратурата на сайта си един слоган: "За Бога, братя, не крадете!"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във