Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лазов подкара сценария по делото "КТБ"

С признанието, че е първото подставено лице на Цветан Василев в  Корпоративна търговска банка (КТБ), и за отчисления, които са правени в полза на експремиера Иван Костов, започна показанията си по делото за източването й основният прокурорски свидетел Бисер Лазов. Процесът навлезе в същинската си фаза, след като в резултат на нарочни промени в Наказателнопроцесуалния кодекс беше прекратено четенето на огромния обвинителен акт в размер на 5000 страници. В хода на съдебното следствие трябва да бъдат разпитани повече от 400 свидетели и да бъдат изслушани десетки вещи лица, изготвили досега над 90 експертизи, като обемът на доказателствата надхвърля вече 1300 тома.

"Първо подставено лице при съставянето на кухите фирми, финансирани от КТБ, бях аз. Това, което стана с КТБ, беше в резултат от един дълъг процес. Нищо от това, което се случи през периода 2011-2014 г., не е започнало в този миг, а е функция на едни отношения, започнали далеч назад. Част от подсъдимите са мои дългогодишни колеги, мислел съм си, че са и приятели. Цветан Василев е човек, на когото вярвах и споделях бизнес философията му. И много хора му вярвахме и на доверие изпълнявахме много задачи, което не е нормално за един бизнес процес", заяви Бисер Лазов.

В съответствие с показанията си пред разследващите в досъдебното производство и на версията на прокуратурата в публикуваното резюме на обвинителния акт "Общ поглед върху "Модела КТБ" Лазов върна спомените си  до 1994 г., когато е "впечатлен  от срещата си с Цветан Василев". Лазов тогава е  главен счетоводител в Централна кооперативна банка (ЦКБ), а Василев е  неин клиент чрез финансовата къща "Фина С". Година по-късно Василев започва работа в ЦКБ като шеф на управление валутни операции, а Лазов се оказва негов подчинен.  След още две години Цветан Василев предлага работа на Лазов и в притежаваната от него чрез трето лице финансова къща, а счетоводителят приема предложението.

Паралелно с дейността си в ЦКБ те правят сделки за милиони с валута на фондовата борса и с държавни ценни книжа. Василев обяснил ясно на Лазов, че именно той е шефът, и го посъветвал да се "имунизира" срещу сумите, които ще вижда, тъй като за изкарването на хиляда единици печалба се прехвърляли милиони в различни валути. С течение на времето контролираните от Цветан Василев дружества достигнали близо 150, но паричните потоци минавали задължително по еднолично нареждане и строго контролирано през една каса и един счетоводител с редовни справки и отчети за всичко. През цялото време Лазов имал усещането, че всички работят "като уплашени". 

През 1999 г. Василев напуска ЦКБ и започва работа в банка "България Инвест" (сега "Алианц"). Остава там няколко месеца, в които привлича кадри и финансови операции от ЦКБ, но шефовете на "България Инвест" не приемат инвестиционните му практики и през 2000 г. той преминава в КТБ. Поканен е там от собствениците й, които стоят зад 11 офшорни дружества, след което прилага същия подход в набирането на служители. "Всички тези размествания ставаха по усмотрение на Цветан Василев. За тях шефът не се променяше, сменяше се само работното място, но изменението на фактическата ситуация не означаваше изменение на ситуацията шеф - служител", поясни Лазов.

В описанието на този преходен период Лазов посочи ключовата роля на тогавашния премиер Иван Костов, който имал трайни контакти с Цветан Василев. На среща с Костов и с дъщеря му Мина било  обсъдено да настанят в  сграда в столичния кв. "Бояна"   фирми на Василев, който пък разпореждал да се  правят ежемесечни плащания в размер на  по 25 000 лв. по сметката на тяхна фирма. Цветан Василев обвързвал съществуването на всяка банка с "подкрепа от определено политическо лоби" и карал дясната си ръка Лазов да поддържа личен контакт с премиерското семейство. 

Иначе всичко започнало с "мечти за успешен бизнес". Схемата с финансиране на свързани дружества, започнала през 2001 г., когато Цветан Василев станал изпълнителен директор на КТБ. Методите му на "специфично финансиране" довели бързо до няколко печеливши сделки, които убедили всички, че е прав. Имал три бизнес принципа - парите да минават през банка, която той контролира; цялата дейност да има само един шеф и той да е Цветан Василев; а  "фирмата" да е само една, независимо колко дружества я съставляват. Убеждението му, че всичко трябва да е под една шапка, аргументирал с неприязън към колективните форми на управление, при които се губело време за вземане на решения и не било ясно кой носи отговорност.

"Аз му се възхищавах и исках да му подражавам, защото го смятах за пример за успешен бизнесмен. Някои негови принципи са ми помогнали в моето житейско и професионално израстване, защото аз ги споделям, спазвал съм ги. Изискваше се технология на използване на доверени лица, различни от Василев, за да не бъде кредитът класифициран като вътрешен. Първото такова лице бях аз", обясни Лазов. И цитира упрека на Цветан Василев при една от инвестиционните сделки: "Аз отговарям, не проявявай еманципирани действия!"

Същевременно Василев и дъщеря му Радосвета  се държали унизително към служителите, които живеели в "тотален страх", били обиждани и малтретирани, но знаели "какво правят". За сметка на това Лазов описа снизходително и дори презрително изпълнителните директори на КТБ Георги Христов, Илиян Зафиров, Георги Зяпков и Александър Панталеев. От "пунктуален и стриктен юрист", който единствен смеел да казва "не" на Василев, Христов претърпял "пълна метаморфоза" и започнал да подписва документи, без дори да ги поглежда. Зафиров правел същото с "аристократична досада", като реалната му дейност се изчерпвала с "превъртане на една броеница". На Панталеев пък Лазов предлагал пари да си купи "поне един костюм и да си оправи зъбите, защото изглеждаше така, че не трябва да го показваш на външни лица".

Сривът в доверието на Бисер Лазов към Цветан Василев настъпил тъкмо навреме - след фаталния удар срещу банката и на третия ден след поставянето й под особен надзор. На 23 юни 2014 г. Лазов посетил Василев във Виена и чутото от него му отнело "живеца". Доколкото стана ясно, реакцията се състояла в отказ на банкера да се върне и посрещне последиците в България, което било възприето като предателство към хората, обслужвали бизнеса му. За разлика от проглеждането за Цветан Василев, Бисер Лазов така и не обели обаче дума за фамозния му съратник - бизнес депутата Делян Пеевски, когото не бил виждал никога сред посетителите в КТБ.

Видимо доволен от поведението на Бисер Лазов, заместник-главният прокурор и наблюдаващ делото Иван Гешев обяви пред медите, че показанията му съдържат "90% от истината кой е откраднал милиардите от българските граждани, които са били вложители в КТБ и къде са отишли парите". Гешев увери, че присъствал на голяма част от разпитите в досъдебното производство и казаното от Лазов пред съда не се различава от показанията му пред разследващите. От друга страна, основният прокурорски свидетел, който призна, че е изпълнявал всички искания на шефа си, дори невъзможните, нямало как да бъде привлечен като обвиняем, тъй като не участвал официално в кредитирането. 

"Мога да кажа, че това е само началото. Предстоят много интересни неща, ако той разкаже това, което е разказал пред разследващите органи. Целта на прокуратурата е българските граждани да разберат истината. Според мен могат да я разберат само от това дело. Подозирам, че разпитът ще продължи доста съдебни заседания. Чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев, свързани с един бивш министър-председател - мисля, че беше Иван Костов и семейството му. Нека изводите си направят българските граждани, а не да им ги даваме наготово. Слушайте, предстоят много интересни неща за българската действителност, за българската политика!", коментира обещаващо Гешев.

Сходни показания Бисер Лазов даде през 2017 г. по делото срещу журналистката Соня Колтуклиева за неплатен от нея данък върху хонорар, получен от Цветан Василев. Парите в размер на 70 хил. лв., дошли от КТБ, а ролята на Колтуклиева била да прави пиар на банкера. Тогава Лазов каза, че е платил сумата на траншове по нареждане на Василев, без да бъдат осчетоводени по надлежния ред - единствено срещу разписка, на която отбелязвал, че предоставя парите номинално по уговорка с Цветан Василев.

Въпросът е дали натрупването на фактите по делото ще изяснят напълно истината, или ще скрият по-голямата част от нея относно ролята на олигархичната върхушка първо в обгрижването, после в погрома, а след това - в разграбването на активите над КТБ. Лазов избегна ролята на подсъдим именно заради избора си да вземе страната на победителите, като може да бъде обяснен  с тежки зависимости. Сега основният прокурорски свидетел декларира, че винаги се е опирал на истината и е нужно "всеки да извърви пътя си". И се мотивира с библейско-философския довод: "Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира! Все едно Исус да събере апостолите си, но вместо сам да отиде на кръста - да ги изостави."

Но и Исус не би бил разпънат на кръста, ако  не бяха 30 сребърника за Юда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във