Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мачкат пушачи и заведения за запалена цигара

Заведенията ще хлопват принудително врати за  месец, ако в тях бъде хванат пушач с димяща цигара. При това обжалването на заповедта за затваряне въобще няма да спира изпълнението й. А и няма вариант делото по жалбата да приключи, преди срокът на тази "принудителна административна мярка" да е изтекъл.

Забраната за тютюнопушенето на закрито ще е пълна - включително и в полиуретановите "кабинки", които досега криво-ляво спасяваха пушачите през зимата. Забраната е гарантирана с драконовски санкции и поголовни проверки, в които вече ще се включат стотици служители от полицията, Испекцията по труда, Агенцията по храните и общински чиновници.

И още нещо: освен цигарите (във всичките им видове и модификации), под забраната на закона вече ще попадат и наргилетата, описани като "изделия за водна лула, несъдържащи тютюн".

Това са най-общо новините около "грижата" на държавата за здравето на упорито пушещата нация. Всички те са описани в проект за изменение в Закона за здравето.
Основният мотив, с който се внасят промените в закона, естествено, е здравето на населението. Въпреки че при цялата тази държавна грижа и безспорните вреди от тютюнопушенето  най-логичният въпрос е защо въобще се допуска  да се произвежда тютюн и да се правят и продават цигари...

Проектът, кой знае защо, беше пуснат за обсъждане точно насред най-жежкия и отпускарски месец в годината - август. Вероятно защото се предполага, че точно тогава "кресливите" собственици на заведения ще са на море (в Гърция или другаде в чужбина), а така няма да могат да обсаждат проблема в телевизионните студиа и да се оплакват, че бизнесът им ще бъде буквално съсипан...

А промените в закона наистина ще ги ударят, при това здраво.

На първо място със "забраната" и на наргилето. Въвеждането на ограничения и за пушенето на наргиле на закрито се обяснява  с факта, че в момента се наблюдава "модна тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле с нетютюневи смеси и се създава обществена нагласа, че пушенето на наргиле е безвредно". А  се оказва, че това не е съвсем така - поне според мотивите към законопроекта.

"Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи поради острата интоксикация - до намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване на обема на сърцето. При хроничните пушачи на наргиле по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците със загуба на зъбите). За разлика от пушенето на цигара  при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на потребителя, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара - до няколко десетки пъти повече", поясняват от здравното министерство. И сочат данни от международно изследване на Световната здравна организация, проведено през 2013-2014 г., според което България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните. Затова наргилето се "приравнява" към цигарите.

Другата много съществена промяна е въвеждането на възможност за "запечатване" на заведения нарушители. Всяко барче или ресторант, където бъде заловен пушач с цигара, ще бъде затваряно принудително за месец със заповед от шефа на регионалната здравна инспекция. Това обаче ще се случва само ако веднъж вече в същия обект е било установявано такова нарушение на закона и наказателното постановление по този първи случай е влязло в сила - т.е. не е в процес на обжалване или не е било отменено от съда.

Управителите на заведения се сдобиват със "собствена" отговорност пред закона - като допустители. Те ще бъдат наказвани с глоби между 300 и 500 лв. - защото са допуснали пушене на тютюневи изделия и "изделия за водна лула, несъдържащи тютюн" и не са създали необходимите условия и организация, чрез които в обекта да няма пушене и да не се нарушава въведената забрана.

Глобите за пушачите си остават старите - между 300 и 500 лева. Размерът на санциите за юридическите лица също се запазва, както досега, като при повторно нарушение наказанията ще бъдат наистина драстични и ще стигат до 10 000 лева. По-важното за собствениците на заведения, а и за пушачите е, че контролът занапред ще стане твърде масиран. Защото в него, освен здравните инспектори, вече ще се включат няколко десетки хиляди други служители: полицията, общинските контрольори, инспекторите от Инспекцията по труда, служителите на БАБХ. Това се налага, защото според държавата досегашният контрол е бил "неефективен" - както заради малкия брой на органите с контролни правомощия, така и заради многобройните "пробойни" в закона, които сега щели да бъдат поправени. Като например: липсващото "допустителство" за управителите на заведенията.

Има и още една ключова промяна: изричното пояснение какво е "закрито обществено място", на което ще е забранено да се пуши, включително и наргиле.
"Закрито обществено място" по смисъла на Закона за здравето вече ще е "всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна".

С простички думи, за закрито пространство занапред ще се брои всяко оградено място, включително и такова с покрив и стени от найлон. А на такова място тютюнопушенето ще е забранено.Това автоматично ще реши проблема с найлоновите кабинки за пушачите по "Витошка", който от толкова години дразни естетите софиянци. Защото ако и в тях ще е забранено да се пуши - то никой няма да има интерес да ги строи и отоплява.

А за пушачите остават единствено големите метални пепелници пред вратите на заведенията и другите закрити обществени площи. Включително и при минус 20 по Целзий. Ако законът все пак мине...

Списък на "забранените" за пушене места

- Всички закрити обществени места.
- Помещенията с обособени работни места, където се полага труд, включително и в тоалетните към тях.
- На откритите територии на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца.
- На откритите площадки за игра.
- На откритите места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.,
- На откритите спортни обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.

Всеки фас, запален на такова място, и сега носи риск от минимум 300 лв. глоба. Само че с оглед на многобройните контролни органи, които ще глобяват занапред, рискът вече е напът да се превърне в сигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във