Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Манолова иска Цацаров да намали цените

С довода, че е "абсурд" само енергийните дружества да могат да обжалват решенията на КЕВР за определяне пределните цени на енергоносителите, омбудсманът Мая Манолова поиска прокуратурата да атакува поскъпването на тока и парното от 1 юли. Реакцията на Манолова последва решението на Конституционния съд, с което искането й всеки гражданин да получи тази възможност беше отрязано с пълно основание. Затова омбудсманът ще трябва да се примири с възможността да сезира прокуратурата, която пък разполага на свой ред с правомощието да атакува новите цени пред съда. До месец Върховната административна прокуратура ще реши дали да внесе протест срещу увеличението на цената на тока, парното и газа.  

"КЕВР трябва да разберат, че те не са абсолютно безконтролни и над закона и че няма инстанция или институция, която да може да иска проверка на техните актове", заяви Манолова с добавката, че "КЕВР коригира цените само когато са в ущърб на гражданите“. При внасянето на искането, на което присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, заместничката му Ася Петрова обеща ръководената от нея Върховна административна прокуратура да изиска от регулатора над 30 преписки и след това да бъде взето решение дали увеличението на цените ще бъде оспорено в съда. 

"Съдът, ако възприеме нашата теза, че решението на КЕВР е взето в нарушение на процедурата или в нарушение на закона, ще отмени това решение. Ще трябва да уточним и това, че оспорването на решенията на КЕВР не спира изпълнението на тези решения. Такъв е законът“, поясни Ася Петрова. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във