Параграф22 Weekly

§22 Анализи

На румънското и нашенското МВР им клъвна на кокаин в Черно море

S 250 f91d2d2b f722 4054 abb9 3ea2494c7af9

И българското МВР намаза филията покрай огромния гаф на сръбската наркомафия, която в рамките на два месеца се провали в опитите си да вкара близо тон и половина кокаин от Южна Америка в Европа. В сряда (10 април ) вътрешният министър Младен Маринов се похвали на заседанието на правителството, че неговите служители са задържали огромно количество кокаин с високо качество при претърсвания на води в акваторията на Черно море, близо до Шабла. Заловени са 170 кг кокаин. Пратката е плувала малко под нивото на морската вода и е забелязана благодарение на светлоотразителна жилетка, прикрепена към пакетите. Според МВР става въпрос за схема, в която пратките дрога са били предавани в открити води. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов заяви по-късно на пресконференция в Каварна, че пратката е била в шест сака със специфично сгънати пакети, привързани с въжета към спасителни жилетки. От морето са извадени още няколко спасителни жилетки, но без сакове, които се издирват.

В акцията по установяване на цялото количество наркотик ще се включат хеликоптери и водолази, ако метеорологичните условия позволяват. От МВР предупредиха, че ако граждани забележат съмнителни пакети по крайбрежието, веднага да се обадят на телефон 112 или в най-близкото РПУ. Според Ивайло Иванов откритият кокаин е с висока чистота - над 90 на сто, субстанцията е опасна и не може директно да се използва.

Шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Ивайло Спиридонов посочи, че стойността на открития досега край Шабла наркотик според цените на едро на пазара е 13 600 000 лева. Предполага се, че пратката е част от международен трафик от Южна Америка, но дали получателите са в България, или в Румъния, където по Черноморското крайбрежие също бе открит кокаин, не може да се каже.

В края на уикенда и началото на седмицата румънските спецслужби също бяха сюрпризирани от находка кокаин. Повече от 300 полицейски служители, подкрепени от два хеликоптера и 14 лодки, участваха в масирано претърсване на черноморското крайбрежие на Румъния близо до Констанца. В района бяха намерени пакети с 131 кг кокаин, изхвърлени на брега.

Най-вероятно изхвърленото количество кокаин на българския и румънския бряг е част от партидата, която в края на март беше открита в лодка в делтата на Дунав. Кокаинът бе изхвърлен на пуст плаж от лодка с двойно дъно, която се преобърнала. Дрогата бе опакована в 36 пакета, открити в преобърната моторна лодка на плажа между селищата Сфънту Георге и Сулина. Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) попадна на находката  след мащабно разследване на друга пратка кокаин, която два дни по-рано изпаднала от товарен автомобил в същия район. От дирекцията уточниха, че кокаинът е с чистота почти 90 процента. Това позволява смесването му с други вещества, като по този начин количеството му може да бъде утроено, а общата му стойност на пазара на наркотици може да превиши 300 млн. евро. От румънските служби заявиха, че кокаинът произхожда от Южна Америка и е бил докаран до Румъния по море.

Румъния е ключов транзитен пункт за кокаин с произход от Латинска Америка, предназначен за Западна Европа. През 2016 г. румънската полиция конфискува рекордните 2.5 т  кокаин от Колумбия в румънското черноморско пристанище Констанца. Прогнозната стойност на дрогата бе около 600 млн. евро.

Тогава полицията в северната ни съседка арестува четирима литовци и един колумбиец. По-късно стана ясно, че операцията по залавянето на пратката е продължила шест месеца  с участието на агенти под прикритие, подкрепени от ДЕА. Трафикантите уредили кокаинът да бъде прехвърлен в камиони със строителни материали, които трябвало да бъдат транспортирани до Холандия. В мащабната операция на територията на Испания беше арестуван и мъж с испанско и холандско гражданство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във