Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Началото на прехода и първите големи удари

Този портрет на жена от Златю Бояджиев също беше обект на кражба.

В първата петилетка от прехода, през далечната 1994 г., прохождащата организирана престъпност показа, че има апетит и към изкуството. Неизвестен крадец се покатерил по стената на бившия дворец, където се помещаваше Националната художествена галерия (НХГ), минал през една балконска врата и влязъл в балната зала. От експозицията там бяха откраднати няколко творби на най-големите ни художници Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев. МВР обаче успя да реагира навреме и хвана извършителя, а картините бяха върнати на галерията. Днес те са част от представителната експозиция в "Квадрат 500“.

С годините апетитът на мафията нарасна и зачестиха големите удари. През юли 1999 г. от къщата-музей на Никола Танев изчезнаха 28 негови картини. Къщата-музей на бул. "Евлоги Георгиев" бе стопанисвана от НХГ, чийто директор по това време е Ружа Маринска. Оказа се, че тя не е изпращала искане до Министерство на културата за охрана на музея и това улеснило крадците, които трябвало да се справят само с една обикновена брава. Освен това след кражбата Маринска забранила на служителите си да изнасят информация за случая и дълго време обирът останал в тайна. Така крадците успели да продадат картините, без никой от купувачите да е знаел, че те са крадени.

Повечето от платната са били предварително заснети и с подробно описание. Именно снимковият материал помогнал на експерти от НХГ да идентифицират една от 28-те откраднати картини на Никола Танев. Става въпрос за картината "Пейзаж от Берлин” , която била донесена в галерията от колекционер. Той пък я открил в столичен антиквариат, след което я занесъл в НХГ да удостовери нейната автентичност.

Дълго време за останалите картини не се чу нищо. През 2010 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов оповести, че някои от откраднатите творби на Танев се намират в галерия в Лондон. Версията, че част от платната са в столицата на Великобритания, бе лансирана още през 2005 г. и от Кирил Христосков, бивш шеф на отдел "Антики" в Централната служба за борба с организираната престъпност. Според неговите данни картините обаче се намирали в дома на частен колекционер, като информацията била потвърдена от италианските карабинери.
Сред изчезналите платна са "Весела разходка с лодка" (маслени бои/дърво), "Мотив от Тетевен" (масло върху картон), "Улица в Търново" (масло върху платно),  "Градски пейзаж с катедрала", "Южна селска улица" (масло/платно). Издирвани безуспешно досега са и картините на Танев "Булевард Толбухин - есен" и "Остров Тасос"

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във