Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Назрява бунт в адвокатурата

Протестите сред адвокатурата, започнали срещу закона за прането на пари, и опитите адвокатите да бъдат превърнати в нещатни доносници на ДАНС, така и не стихнаха. Въпреки спешните совалки на ръководството на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) в парламента и агенцията  и въпреки щедрите обещания на властта, че законът (все някой ден) ще бъде преработен. Нещо повече, те прераснаха в недоволство към работата на самия Висш адвокатски съвет, избуяха в искане на оставките на членовете му и в безпрецедентната заплаха съдебните производства в страната да бъдат блокирани от обща адвокатска стачка - нещо, което досега сме виждали в ред други държави, но никога у нас.

В събота (23 февруари) се проведе годишното общо събрание на адвокатурата, на което за пръв път от много време се чу нещо повече от обичайните протяжни, скучни и пълни с кухи хвалби отчетни доклади. Вместо това бяха поставени ребром въпроси за натрупани от години проблеми и очевидната липса на решения за тях. Чуха се обвинения в бездействие към висшите ръководни органи на адвокатурата. Стигна се дотам  членове на ВАдС да се оплакват пред събранието колко много са обидени от неразбирането, което било проявено към усърдната им работа. Но - като за утешение, годишните им отчети все пак бяха приети от събранието  въпреки призивите това да не се случва (макар че и да не беше ги приело, от това нямаше да произлязат никакви правни последици).

Чуха се и предложения - част от които вкарани за обсъждане буквално "по втория начин" от революционно настроени адвокати от Фейсбук общност на българските адвокати (ФОБА), включително и за започване на спешни действия по въвеждането на електронно гласуване в адвокатурата (по примера на съдебната власт, където това вече е факт).

А накрая се разбра, че дундурканият повече от две години от ВАдС проект за промени в Закона за адвокатурата, на който се разчиташе да уреди поне част от огромното количество проблеми пред упражняващите тази професия юристи, пак е калпав и има нужда от още преработки. И дори не само преработки, а от изцяло нов проект.

Още на другия ден след събранието - в неделя (24 февруари), група адвокати - предимно членове на ФОБА, свикаха пресконференция и обявиха, че поемат курс към организиране на национална стачка на адвокатите в страната. И че искат оставките на членовете на Висшия адвокатски съвет - но вече не само заради "проспиването" на скандалните разпоредби в закона срещу прането на пари, а и като оценка за "за цялостното творчество" на ръководния орган, което адвокатите описаха с една дума: бездействие.

Най-острите критики на адвокатите срещу ВАдС бяха свързани именно с липсата на читави предложения за промени в Закона за адвокатурата, с които поне да се започне "разчистването" на замитаните с години трудности пред съсловието. Злополучният законопроект на ВАдС не срещна одобрението на адвокатите, присъствали на общото събрание на гилдията.

Два дни след събранието - във вторник (26 февруари), Висшият адвокатски съвет пък свика "своя" пресконференция, за да се опита да обясни какво се е случило и какво ще се прави занапред. Както и  да опровергае "разпространени в публичното пространство неверни факти и откровени инсинуации" и да разясни какви стъпки предстоят по повод исканите промени в закона за мерките срещу прането на пари.

Председателката на ВАдС Ралица Негенцова обяви,че заради скандалните поправки в закона срещу прането на пари е сформирана работна група, която ще го променя (но кога и как ще стане това също никой не знае). Обясни, че още през 2016 г.  от ДАНС са поискали становище от адвокатурата за готвените промени и им е било пратено, но очевидно никой не го е взел предвид. Негенцова каза и че във ВАдС вече мислят за новия закон за адвокатурата. Заяви, че занапред, при посегателства срещу адвокати и техните професионални права, ще се търси съдействие от международните организации на адвокатурата в Европа и по света.

Чуха се и контраобвинения срещу адвокатите, които искат оставки: според изказалите се членове на съвета атаките срещу тях били плод на нечии опити "да се политизира" адвокатурата. Защото част от членовете на ФОБА били обвързани с политически сили. Което пък без малко да предизвика ръкопашен бой в залата за пресконференции на БТА между ръководството на адвокатурата и членове на ФОБА, които също бяха надошли да слушат и да задават въпроси. Хубавото е, че екшънът се размина само с размяна на реплики...

Само че веднага след като Негенцова и заместниците й си тръгнаха от залата, там седна друга група адвокати - вече не представители на ФОБА, но със същото искане - за оставката на ВАдС....

Напрежението в адвокатурата очевидно продължава, а и по всичко изглежда, че този път то няма да стихне лесно. Докъде ще стигне недоволството - тепърва ще видим.

Факт е обаче, че мнозинството от адвокатите в страната засега пасува: някои по навик, други от липса на интерес към драмите, които се разиграват "по върховете на съсловието им или поради липса на време. Пък и има резон в съмненията, че дори и адвокатският съвет вкупом да подаде оставка още утре, това ще доведе до нещо повече от обикновена "смяна на гарнитурата" - най-малкото  защото новият състав ще бъде избиран по стария закон, със същите "апаратни игри" и от делегати, всеки от които ще гласува вместо 40 свои колеги...

От всичко изговорено през седмицата и от замерянето със съобщения през медиите обаче остава ясно едно: че скорошни решения за базисните проблеми в гилдията на защитниците не се очертават. Поне не и преди да се приеме новият закон (с уговорката, че и най-читавите предложения да бъдат направени, те ще трябва да минат през "теслата" на народните представители, а при липсата на достатъчно качествени юристи в това Народно събрание - резултатът може да е дори още по-страшен, отколкото е сега). 

А като се видя, че за едни кръпки отиват по две години, това означава, че до приемането на нов закон ще мине още много време. Дотогава: който оцелее, оцелее...

Закон на "на трупчета"

Темата за необходимостта от цялостно преустройство на Закона за адвокатурата се превръща във второто огнище (след скандала с мерките срещу прането на пари), което поражда жежко напрежение в гилдията. При това с всички изгледи да продължи да го прави още дълго. Защото предложението за промени на ВАдС, което бе спуснато "за сведение" на редовите адвокати буквално два дни преди Общото събрание, не изглеждаше като да може да реши нито един от големите им проблеми. А и защото друго (поне на този етап) няма.

Публична тайна е, че един от основните проблеми в адвокатурата е непрекъснатото нарастване на броя на вписаните защитници, които отдавна надхвърлиха 13 000 души. Само че докато гилдията расте, пазарът за адвокатските услуги все повече и повече се свива - голяма част от бизнеса и администрацията разчитат на юрисконсултите си, а гражданите все по-често се отказват да водят дела, защото нямат пари (това се вижда и от съдебните статистики, които от година на година отчитат все по-малък брой съдебни дела за разглеждане). Но макар че и без това няма работа за толкова много защитници, адвокатските съвети са съгласни да приемат още и още новопостъпили адвокати - вероятно най-вече заради вноските, които тези нови хора внасят в касите и които представляват съществена част от приходите им (между 1000 и 3000 лв. на човек при постъпване и средно по 300 лв. годишно от всеки член на професията), оставяйки ги после сами да си чупят главите "на пазарен принцип".

На всичко отгоре в гилдията продължават да влизат хора, без да държат изпит за пригодност, включително и бивши кадри на съдебната власт с "репутационни проблеми".

В резултат на липсата на работа се стига до дъмпинг на цени сред адвокатите, неколегиалност, която стига до откровена "кражба" на  клиенти, ползват се всевъзможни начини за осигуряване на ангажименти: чрез връзки, политически протекции, чува се дори за договорки адвокати да дават част от хонорарите си на "отговорни фактори" в големи фирми  срещу уреждането им с дела.

Другият голям проблем е сегашното мизерно заплащане на правната помощ, което се разминава драстично с минималните нива на адвокатските хонорари, определени от ВАдС - те всъщност би трябвало да представляват себестойността на адвокатския труд, под която не може да се пада, включително и когато за този труд плаща бюджетът. Освен това проектозаконът, който бе представен пред събранието на адвокатите, само замазва, вместо да изчисти нормативния хаос около минималните възнаграждения на защитниците, след като Съдът на ЕС в Люксембург практически сложи "на трупчета" наредбата, с която ВАдС ги определя.

Идеята за въвеждане на принципа  "един адвокат:един глас" и за електронно гласуване - така, както вече направиха съдиите и прокурорите и както иска немалка част от адвокатите в страната, също буни духовете. Както и странната "пирамида на властта" в адвокатурата (в която общото събрание на адвокатите, което би следвало да е техният най-висш техен орган и да взема най-важните решения, има по-ограничени правомощия от изпълнителния орган - ВАдС).

Немалко адвокати настояват да се сложи край и на абсурдната ситуация тези, които защитават правата на гражданите, сами да са лишени от права. При това такива, които са гарантирани на всеки друг с Европейската конвенция за правата на човека: като правото на достъп до съд. Защото и по сега действащия закон, а и по предложения "нов" от ВАдС  редовите адвокати са оставени без право да обжалват дисциплинарните си наказания, а и куп още решения на органите си  пред съдилищата в страната.

Вместо решения за тези проблеми  законопроектът на ВАдС предвиди по-големи мандати за местните ръководни органи в адвокатурата (от три ги увеличи на четири години) и... имунитет за висшите си органи, какъвто нямат дори и съдиите според конституцията. В проекта бе записано, че "при осъществяване на дейността си в дисциплинарните производства  членовете на адвокатските съвети, дисциплинарните съдилища, Висшия дисциплинарен съд и Висшия адвокатски съвет не носят наказателна, гражданска и дисциплинарна отговорност за техните служебни действия и постановените от тях актове".  Даже без уговорката, която съществува за магистратите в конституцията: "освен ако извършеното е престъпление от общ характер". Което в прав текст би означавало, че всички други органи в държавата ще плащат обезщетения, когато нанесат вреда, само адвокатурата - не.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във