Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Парламентът заседава извънредно за... пушачите

S 250 7f3d2e99 b38f 470f 82cf 7f2d7ea6b0c8

Новият сезон в парламента ще започне с извънредно заседание във вторник (4 септември). А безспорно най-интересната точка в дневния му ред, който иначе изобилства от годишни отчети и доклади, ще бъде поредният спор за... пушенето в заведенията.

Всъщност във вторник трябва да влезе за първо четене законопроектът, внесен от група депутати от "Обединени патриоти", с който се предвижда известно "разхлабване" на примката около врата на пушачите.

Да припомним, че през май Патриотите предложиха да се разшири възможността за пушене на закрито, като освен в специализирани помещения на летищата това да бъде възможно  още и в плавателните съдове, а и в заведенията -  в ресторанти, питейни заведения, кафенета, барове и дискотеки. Условието обаче е да може да се пуши в не повече от 50% от търговската площ на тези заведения.

В замяна на това "разхлабване" обаче беше предложено въвеждането на пълна забрана за пушене по стадионите, както и в летните кина и театри - не само по времето, когато в тях се провеждат изяви, а винаги. Депутатите предложиха още и шоково вдигане на глобите. Идеята е те да скочат двойно, в сравнение със сегашните: до 1000 лв. при първо нарушение на пушач, запалил фас на забранено място, и до 20 000 лв. за заведение със забрана, хванато повторно в нарушение.

Драстичен контрол, вдигане на санкциите и ясни правила за пушачите - това са основните цели, които Патриотите са очертали в мотивите към законопроекта си. И казват, че към заведенията, които ще решат да допуснат пушене на територията си, ще има много нови и строги изисквания как трябва да оборудват обособените си помещения за пушачи, които обаче трябва да се определят впоследствие с наредба на министъра на здравеопазването.

Според патриотите засилването на контрола и по-високите санкции са логична мярка, ако се въведе възможността за пушене в определени заведения, ще бъдат защитени както правата на пушачите, така и на тези, които не пушат. А всички тези мерки в крайна сметка ще доведат до ограничаване на пушенето там, където е забранено - просто защото никой няма да има нужда да нарушава закона, след като ще има алтернатива.

Проектът им обаче се препъна още в  началото. Две министерства (на туризма и на спорта)  и куп неправителствени организации (на лекари, кардиолози, родители и други) се обявиха против това законодателно предложение. И буквално засипаха парламента с отрицателни становища за него. Накрая както икономическата комисия на парламента, така и здравната отказаха да го подкрепят. И така предложението, което  ще се гласува извънредно във вторник, всъщност е законопроектът да бъде отхвърлен. А резултатът от гласуването лесно може да се предвиди отсега.

В същото време ден по късно - на 5 септември, изтича срокът за обществено обсъждане на друго законодателно предложение, също пряко свързано с пушачите. То обаче беше внесено от Министерството на здравеопазването. А другата важна разлика е, че този законопроект съвсем ще стъжни живота на пушещите.

Както вече писахме в "Параграф 22", в законопроекта на МЗ се предлага заведенията да бъдат принудително затваряни за месец, ако в тях бъде хванат пушач с димяща цигара. Това обаче ще се случва само ако веднъж вече в същия обект е било установявано такова нарушение на закона и наказателното постановление по този първи случай е влязло в сила - т.е. не е в процес на обжалване или не е било отменено от съда. Затварянето ще става  със заповед от шефа на регионалната здравна инспекция, а обжалването няма да спира действието на тази принудителна мярка.

Забраната за тютюнопушенето на закрито ще е пълна - включително и в полиуретановите "кабинки" по главните градски улици, които досега криво-ляво спасяваха пушачите през зимата. Това ще стане, след като в закона се въведе  изричното пояснение какво е "закрито обществено място", на което ще е забранено да се пуши. Така занапред "закрито обществено място" по смисъла на Закона за здравето вече ще е "всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна".

С две думи - всяко оградено от три страни  място, независимо от какво са направени преградите - включително и от найлон, ще е забранено за пушачи.

Третата важна промяна е, че в контрола върху спазването на забраните срещу пушенето на обществени места  вече ще се включат включат още стотици служители от полицията, Инспекцията по труда, Агенцията по храните и общински чиновници.

И последно: освен цигарите (във всичките им видове и модификации)  под забраната на закона вече ще попадат и наргилетата, описани като "изделия за водна лула, несъдържащи тютюн". Въвеждането на ограничения и за пушенето на наргиле на закрито бе обяснено с факта, че в момента се наблюдава "модна тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле" и че обществото се създава илюзия, че то е безвредно. Но всъщност това съвсем не е така - и през наргилето се вдишват токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, даже при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето, обяснява се в мотивите към закона. В резултат пушенето на наргиле също води до увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите.

Проектът беше пуснат за обсъждане точно насред летните отпуски - през август. И съвсем очаквано веднага предизвика реакция, но доста по-рехава от обичайната - все пак хората бяха на море.

Повече от рехаво е било и общественото обсъждане - поне според становищата, качени в сайта http://www.strategy.bg/ - те са само шест на брой. И сред тях няма нито едно на собственик на заведение, който смята, че ще пострада бизнесът му, нито пък на някое от сдруженията на заетите в туристическия или ресторантьорски бизнес.

Тепърва този проект ще влезе за обсъждане в Народното събрание. И очевидно същинските спорове ще се водят  там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във