Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Пътна полиция" затяга контрола за плащане на глобите

Празниците са си празници, но за „Пътна полиция“ те са много добър повод служителите й да размахат пръст на българските шофьори и да им припомнят, че от самото начало на новата година ги чакат сурови наказания и глоби за нарушения по пътищата. КАТ използва по предназначение празничната олелия и за да ни отърве бързичко от махмурлука, оповести как ще си плащаме. От 1 януари 2019 г. наложените глоби по Закона за движението по пътищата пък могат да бъдат платени по следната банкова сметка към "Обединена българска банка":

BG 22 UBBS 8888 3122 9441 01

BIC код: UBBSBGSF

Глобите по електронни фишове за нарушения на Закона за движението по пътищата, свързани със скоростните режими (серия "К"), се заплащат на следната банкова сметка към БНБ:

BG 64 BNBG 9661 3100 1477 01

BIC код: BNBGBGSD

Средствата се превеждат на името на Фонд за безопасност на движението.

От 1 януари 2019 г. глобите по електронни фишове (серия "Г") и по наказателни постановления, издадени за нарушения на Кодекса за застраховането, се заплащат по следната сметка към ОББ:

BG 04 UBBS 8888 1000 9137 40

BIC код: UBBSBGSF

Средствата се превеждат на името на Гаранционен фонд.

Всички глоби за нарушения на Закона за движението по пътищата може да бъдат заплатени и чрез терминални устройства ПОС в структурите на МВР.

Полезно е да се знае, че глобите към КАТ скачат двойно, ако нарушителите на пътя не ги платят до месец. Така държавата ще се опита да повиши събирането на глобите, наложени с актове или с електронни фишове. От началото на 2018 г. КАТ е съставил над 1.1 милиона електронни фишове и актове. В същото време  всеки втори шофьор, нарушил правилата, не плаща глобите си, сочат официалните данни. По тази причина от средно 180 млн. лв. годишно санкции за нарушения  държавата успява да събере не повече от 90 млн. лева.

За да се съберат глобите, "Пътна полиция" затяга контрола. Последните предложения са: ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите могат да ползват отстъпка от 50 процетнта. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта, те вече ще плащат целия размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Идеята е, ако два пъти не открият нарушителя на адрес, актът да се качва в интернет и по този начин ще се счита за връчен. От тази дата ще текат и сроковете, определени в закона. Ако не се плати задължението, е предвидено то да бъде изпращано в Агенцията по приходите, където ще се образува изпълнително дело.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във