Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Разтягат локуми по делото за ваксините

Специализираният наказателен съд започва разглеждането по същество на делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов, срещу заместника му Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био - НЦЗПБ". Москов е обвинен в три престъпления - сключване на неизгодна сделка, неизпълнение на служебни задължения и безстопанственост.

Преди месец съдът не успя да приключи разпоредителното заседание, в което трябва да бъдат разгледани всички възражения за допуснати тежки процесуални нарушения, ограничили процесуалните права на обвиняемите. Една от причините за отлагането беше, че съдебен заседател си направи отвод заради участие като вещо лице по административни дела между "Бул Био" и Агенция "Митници".

Пречка беше  и липсата на пострадалото от сделката с ваксините лице - Министерството на здравеопазването. Вместо него беше призовано финансовото министерство, чийто шеф Владислав Горанов посочи наличието на бюджетни средства, с които здравното ведомство е разполагало като второстепенен разпоредител. Защитата също поиска да не се дава ход на разпоредителното заседание с довода, че не се е запознала с материалите по делото с обем от близо 200 тома.

Тази седмица съдът реши, че защитата на обвиняемите не е засегната от съществени процесуални нарушения и може да бъде пълноценно реализирана. От обвинителния акт ставало ясно какви точно материални и морални вреди са нанесени на здравното министерство от бартера с ваксините. А именно - 325 млн. лв. и разколебано доверие към ведомството и към имунизационния календар за децата. Теза, която Москов оспорва изцяло и се заканва да опровергае. Към днешна дата е налице потресаващо несъответствие между посочените от прокуратурата вреди и предявените от здравното министерство и "Бул Био" граждански искове, които са общо в размер на по-малко от един милион лева.  

Защитата на Москов демонстрира увереност, като поиска делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимият признава фактите и при одобрение от съда не се разпитват всички или някои от свидетелите и вещите лица. Свидетелите по досъдебното производство са 211, като десет от тях са анонимни. Адвокатите на Менков предлагат 180 от тях да не дават показания, но държат сред останалите да са премиерът Бойко Борисов и министрите от втория му кабинет.

Те минаха вече през столичното следствие в началото на миналата година и едва ли ще кажат нещо повече предвид тежките си властови зависимости. Тъкмо обратното - на тях ще се разчита да подкрепят защитната теза, тъй като процесната сделка е одобрена от членовете на кабинета "неприсъствено". Още в началото на разследването от прокуратурата обявиха, че нямало проблем в прилагането на тази управленска практика, но било важно "кой министър по какъв начин и с какви документи е бил мотивиран, за да даде съгласие за вземането на това решение". За възможни обвинения срещу други министри по същото дело обаче държавното обвинение не е споменавало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във