Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рекорден бюджет за съдебната власт

Бюджетът на съдебната власт за догодина ще възлиза на 704 317 000 лева.  Това е последният вариант на проекта за сметките на Темида, който официално мина през съгласувателна процедура във Висшия съдебен съвет. Това стана на извънредно заседание в понеделник (29 октомври) и ще бъде пратен  за гласуване в Народното събрание.

Това е най-щедрият  бюджет за правосъдие, отпускан до момента - никога досега за издръжката на правосъдната система у нас не са давани толкова много пари.

Не мина без "схватки" с финансовия министър

Да припомним, че през септември ВСС  му изпрати  своите изчисления  за парите, които са необходими за системата през 2019-та - те възлизаха на 769 430 900 лева.

Искането на ВСС обаче не мина: в проекта на бюджета бе заложена сумата от 666 317 000 лв., а освен това бяха предвидени рестрикции: да се ограничат парите за дрехи, които се плащат над заплатите на съдебните служители до 450 лв. годишно.

Предложението на финансовото министерство обаче предизвика бурна реакция в системата. Министерството и ВСС бяха засипани с протестни декларации, стигна се до спешна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с финансовия министър и до ново, "компромисно" предложение за бюджета на Темида - парите за правосъдие бяха увеличени до 704 млн. лева. Именно това предложение всъщност бе съгласувано от ВСС в понеделник.

Заплатите скачат, но с 10 процента

Основното перо в бюджета на Темида е това за заплатите на магистратите и служителите. Бюджетът за 2019-та предвижда те да бъдат увеличени с 10% - с толкова, колкото ще се увеличат и възнагражденията в другите бюджетни сектори.

Само че точно това увеличение предизвиква и най-голямо недоволство на хората, заети в системата. Защото ВСС беше предвидил заплатите да се увеличат със 17 процента. Според съдебните кадровици по този начин щеше да се изпълни условието в Закона за съдебната власт най-ниските заплати тук  да достигнат размера на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.

Тук трябва да припомним и че през последните две години актуализирането на  възнагражденията на работещите в съдебните структури съобразно това правило в закона бе неглижирано заради липса на достатъчно пари в бюджета на съдебната власт. Така се натрупа разлика от около 7% между размера на възнагражденията, които трябва да се плащат, ако се спазва законът, и това, което реално получават  магистратите и служителите.

Желанието да се "стопи" тази разлика обаче явно няма да се осъществи сега и ще остане за друг  бюджет - с този няма как да се получи.

"При това положение защо смятаме, че трябва да имаме положително отношение към проекта за бюджета за 2019 година?", попита Красимир Шекерджиев в понеделник, по време на обсъждането на сметките за съдебната власт. Отвърна му представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който потърси вина за ситуацията и в самия ВСС - защото членовете му са  допуснали това "изоставане" на заплатите в съдебната сфера от тези в изпълнителната власт. "Но това са неща, трупани във времето и желанието ни да осигурим по-голям ръст на заплатите не бе възприето", обясни Магдалинчев.

Ще се пишат правила за допълнителните стимули

В бюджета за 2019-а е предвидено плащането и на до една заплата като допълнителен стимул за хората в съдилищата с по-висока натовареност. Въпросът е как ще бъдат определено в  кои   съдилища  ще се дават такива стимули. Защото се оказва, че с правила за това  ВСС не разполага.

"Можем да дадем максимум до една заплата - знаем, че законът предвижда до шест. В предишната редакция на ЗСВ беше предвидено, че такъв стимул може да се даде - сега това "може" е отпаднало и се приема като задължително осигуряване на допълнително стимулиране съобразно натовареността. Но ВСС трябва да определи критерии, въз основа на които да отчетем кои са натоварените съдилища, кога ще се приеме, че този орган е натоварен съобразно постигнатите резултати, и да разработи нужните правила", обясни представляващият съвета Боян Магдалинчев.

ВСС - с най-голям ръст по бюджетните сметки

Любопитно е и как ще бъдат разпределени тези 704 млн. лв. между отделните органи на съдебната власт.

Бюджетът на кадровия орган ВСС е в размер на 51 млн. лв., на ВКС са дадени 19.8 млн. лв., на ВАС - 17.5 млн. лв., на прокуратурата - 260 млн. лева. Съдилищата ще получат общо 344.8 млн. лева, Националният институт на правосъдието - 3.5 млн. лв., за Инспектората към ВСС са предвидени 7.9 млн. лева. В бюджета е заложен и резерв за "непредвидени разходи" от 600 000 лева.

Безспорно  се набива в очи, че най-голям е  ръстът на парите, предназначени за ВСС: бюдежтът на кадровия орган за 2019-та скача с 57% в сравнение с миналата година. Това обаче е така, защото в тази сума  влизат и средствата за  проектите, финансирани от ЕС, както и предвидените 11.5 млн. лв. за капиталови разходи, включително и 4.5 млн. лв. за електронно управление, стана ясно при обсъждането.

В другата крайност е бюджетът на ВКС, където ръстът е най-малък - едва 12% в сравнение с миналата година (с 2 248 900 лв. повече от парите, отпуснати през 2018-та). Защо това е така отговор не получи даже  председателят на ВКС Лозан Панов, който изрази недоволството си от размера на отпусканите средства за ВКС и припомни, че  се разчита с тях да се поддържа и  Съдебната палата в центъра на София.

Всички са доволни, да се одобри

Новите сметки на финансовия министър Владислав Горанов и вариантът за бюджет в размер на 704 317 000 лв. очевидно задоволиха съдебната власт - поне в лицето на нейния висш кадрови орган. И те бяха одобрени с гласовете на 23  от членовете на Висшия съдебен съвет.

"При тези показатели в бюджета за 2019-а смятам, че ще можем да задоволим в максимална степен всички нужди и потребности на системата. Естествено, че имаме разминаване в разчетите с финансовото министерство, но то не е драстично и няма да засегне чувствително нуждите на органите на съдебната власт", обобщи Магдалинчев.

А че за 2020 г. ще се искат още повече пари, е ясно отсега. Май по-голяма е въпросителната кой ще е финансовият министър, с когото ще се преговаря тогава...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във