Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сурвакари


Не им върви на индонезийците. В края на миналата година ги отнесе цунами, а за сурва-сурва в началото на новата 2019-а пък им задигнаха парите. И ако за предишните им проблеми само Господ знае защо им ги причини, то сега на преден план сме ние, българите. Отново името ни ще се носи из света  и пак е свързано с представата, изградена още по времето на социализма, че своето си е свое, а чуждото е общо. Този път това верую беше демонстрирано от четирима нашенци в град Денпасар на остров Бали, които източвали чужди сметки от банкомати, с чиито пари навярно са си плащали наема на къща на острова.

Както сочат индонезийски медии, заподозрените са идентифицирани като KDY, VRG, VKN и VVC. Те са били арестувани след съвместни действия на полицията и банките в столицата Денпасар  по повод множество случаи на източени банкови сметки през банкомати. Става дума за типично копиране на данни от магнитната лента на банкови карти чрез незаконен скенер. Разследването е започнало, след като на банкомат на държавна банка BNI в ресторант The Shining Jewel, разположен в курортния комплекс Санур близо до столицата, е открито скимиращо устройство. Полицията намерила камера, прикрепена в капака на клавиатурата, а самата камера за видеонаблюдение, разположенd на банкомата, е била унищожена.

В последвалата операция на полицията са били задържани нашенците KDY и VRG, които дошли, за да сменят капака на клавиатурата. След това полицията е арестувала и другите заподозрени в наета от тях къща в Санур. Колко пари са завлекли нашенците  разследването тепърва ще изясни. Важното е, че името на България пак се покри с печална слава. И ако така ни върви през годината, жална ни майка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във