Параграф22 Weekly

Орисия

Темида и службите възсядат Земния глиган

S 250 2296e627 1b7f 4975 8c22 f69b6ebe2bc3
S 250 f9e6769d 1ec8 4404 99d5 29f639f35490
S 250 797be2b7 ef7c 40d1 9360 c59bfb3199a8
S 250 ab4165aa 985d 44fb 94f6 e015854768ff

За разлика от социологическите проучвания, които сочат, че очакванията на българите за новата 2019 г. са по-скоро песимистични, китайският хороскоп ни вдъхва надежда. И тя е свързана с едно от основните качества на Глигана, под чийто знак ще прелети тази година. Честност - това е чертата, за която бленуваме от дълги времена и според астрологичната прогноза за 2019-а Земният глиган ще се бори за нея.

Хороскопът сочи, че този зодиакален знак говори на принципа "право куме, та в очи", не обича лъжата и лицемерието, вярва непоколебимо в справедливостта, в законите и реда. Мрази разправиите и прави всичко възможно, за да изглади противоречията и да помири враждуващите. Характерна черта е и неговата лоялност, най-вече в работата в екип.

Земният глиган е силен по дух и следва целта си без почивка. И както може да се предположи при наличието на тези качества, Земният глиган е и инат. Това обаче не му пречи да бъде в добри отношения със заобикалящите го знаци от зодиака. С изключение на Змията, която не допада на Глигана със своята прикритост, лукавост и предпазливост.

Глиганът и хората, които оценяват неговото добро сърце, честност, лоялност и упоритост, наистина ще имат една щастлива година. Навярно тя ще бъде още по-щастлива, ако благодарение на изброените вече черти на този знак, неговият дух се превърне и в истинския стопанин на българския парламент. Защото е дошло време за истинска работа, а не за грухтене.

(снимка 290906 - колаж)

 

ВСС живее за комуникацията

Ако се върнем към началото на миналата 2018 г., ще ни направи впечатление колко добронамерено е било Жълтото куче от китайския хороскоп за т.нар. правителство на съдебната власт. Роденият под знака на Овцата Висш съдебен съвет беше орисан със спокойствие, уравновесеност и увереност в избрания път. Като отявлен защитник на справедливостта Кучето обещаваше подкрепа за ВСС в начинанията му и ВСС имаше всички шансове да се възползва от протекцията му. И в резултат на добрата астрологична прогноза се надявахме, че през 2018 г. ВСС ще направи голяма крачка в реформата на съдебната власт и ще се раздели с имиджа си на черната овца на Темида.

Но не би. Въпреки протекцията на Жълтото куче, правителството на съдебната власт не се възползва и на практика не направи нищо за разбиването на статуквото. Особено в реформата на съдебната карта, за да стане правосъдието ефективно, за разлика от сегашното. Вместо това в края на годината ВСС се загрижи за имиджа на съдебната власт, назначавайки нови 22 пресаташета...

Оказва се обаче, че Овцата (ВСС) знае какво прави. Хороскопът за 2019 г. прогнозира, че родените под този зодиакален знак ще имат повече свобода да правят нещата, които искат. А стореното досега показва, че на ВСС най-добре му се отдава да не прави нищо, особено в реформата на Темида. В същото време китайските астролози направо са уцелили шестицата с прогнозата, че през 2019 г. комуникативните умения на ВСС ще се засилят и яростният ПР ще се превърне в най-голямата му сила през годината.

Не е зле ВСС да се замисли и върху това, че в годината на Земния глиган Овцата ще е по-активна в партньорствата, включително и по-интимните. Досегашната история на Висшият съдебен съвет доказва, че ВСС обича да кръшка и да се изкушава от тъмни страсти и забежки. През 2019 г. обаче Глиганът е осъдил шавливият ВСС на краткотрайни и мимолетни връзки, които ще му донесат главоболие. Иначе Глиганът препоръчва Овцата да се съсредоточи и да свърши повече от обичайното в пряката си работа - нещо което всъщност очакваме всички ние, от години. И макар че бюджетът по традиция от година на година расте  - за сметка на свършеното - през 2019 г. се очаква ВСС да се сблъска с много неочаквани разходи.

Нищо не стори в посока на бърза и ефективна реформа и представляващият съвета Боян Магдалинчев, чийто зодиакален знак е Кон. Беше му предписано, че под погледа на Жълтото куче Конят ще подмени такъмите си и ще нароши грива, впускайки се в чести командировки, докато търси успеха на съдебната реформа. Реформата така и не се случи, а що се отнася до командировките, за това думата трябва да си каже Сметната палата.

Иначе Магдалинчев ще сподели напълно съдбата на Овцата (ВСС). И за него хороскопът прогнозира, че уменията му да общува активно ще го позлатят. Представляващият ВСС ще напредне много в кариерата си, ако работи с много хора, разбира се с правилните. И ще получи голям проект, който може би ще го спаси от прокобата да живее от заплата до заплата. Напротив, Конят ще има достатъчно пари и ще подобри финансовото си положение. Стига, разбира се, да слуша...

(снимка 275721- Боян Магдалинчев)

 

Хайка за глигани във ВКС

С ръка на сърцето трябва да признаем, че прогнозите на китайския зодиак за миналата година, отнасящи се до съдбата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, се оправдаха напълно. Хороскопът на родения под знака на Тигъра ВКС сочеше, че качествата му ще бъдат почетени подобаващо през годината на Жълтото куче. И те действително бяха отбелязани подобаващо, най-вече от неговите врагове.

Панов, чийто зодиакален знак е Глиган, успя да задържи своите опоненти надалече - така както обещаваше хороскопът за белязаната от Жълтото куче 2018-а. Силата и стабилността на Глигана по принцип държат на разстояние враговете му, които въпреки че много желаят да му нанесат съкрушителен удар отблизо, не смеят да го доближат.

В края на годината на Жълтото куче обаче атаките срещу Панов зачестиха, а в хайката за кожата на шефа на ВКС се включиха всички - от спецсъдиите, през съдийската колегия на ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров и неговите приближени, та се стигне и до Инспектората на ВСС. И както е тръгнало, през 2019 г. може и да му вземат главата... Защото за честния, лоялен, почтен и почитащ законността и справедливостта Глиган няма място в система, доминирана от задкулисието.

Може би по тази причина 2019-а за Панов ще е годината на личностното усъвършенстване, отколкото на институционалното. Представителите на зодията Глиган са умни, стабилни и приятелски настроени, като тези качества ще бъдат в основата на вътрешния баланс, който ще постигнат тази година. От друга страна прогнозата сочи, че времето в офиса на Глигана ще минава по-бавно, отколкото предходната година. Причина за това е факта, че тенденцията ВКС да бъде заобикалян и дори елиминиран с тънки законодателни хватки, ще се запази и дори ще се засили.

Според китайския зодиак за шефа на ВКС (поне дотогава, докато Панов е начело на съда), 2019 г. ще протече в духа на известната българска пословица "всяко зло - за добро". Работата на Глигана Панов ще намалява поради описаната вече причина, но пък това ще му даде възможност да научи повече. Например за дълбинните процеси и интереси в съдебната система, които я превръщат постепенно в система за добруване на задкулисието и добре смазан механизъм за натиск.

(снимка 273809 - Лозан Панов)

 

Куче припикава прага на прокуратурата

Нарасналите способности на прокуратурата, която е родена под знака на Дракона, станаха факт през годината на Жълтото куче. Точно както посочи хороскопът, ведомството на Сотир Цацаров се превърна в истинско страшилище, благодарение на Кучето, което умножи възможностите й десетократно. 

На свой гръб това изпитаха враговете на Дракона, посочени в поредица от обвинителни актове. В много от случаите обаче статутът им на обвиняеми така и не беше мотивиран, който факт остави доста неприятен послевкус, все едно сме изяли на Жълтото куче л.....а. Но за такъв ефект предупредихме още в началото на 2018-а - господарят на съдебното производство е истински Дракон, на когото трябва да се гледа с четири очи. И в крайна сметка това няма да ни помогне в разкриването на обективната истина, което би трябвало да бъде и цел на всяко разследване.

Както разтълкувахме прогнозата за прокуратурата за 2018-а - нарасналите способности на Дракона в годината на Кучето донесоха главоболие на онези, които са "против" което и да е разследване да се подшива с бели конци.

Оправда се и очакването, че като господар на господарите на разследването главният прокурор Сотир Цацаров се сдобива с много власт. А много власт в копитата на Коня, какъвто е по зодиакален знак роденият през 1966 г. Цацаров, си е притеснително. Годината на Земния глиган обаче иде и за господаря на господарите на разследването. Както е известно (още преди китайския зодиак за 2019) мандатът на главния прокурор изтича през тази година и ни чака избор на нов шеф на огнедишащия Дракон.

Суетният по природа Кон обаче продължава да мечтае за още повече власт. Ето защо новата година се очертава като изключително интересна - от една страна Конят напуска дома на Дракона, от друга в храма на Тигъра зад стените на Върховния касационен съд тече хайка за глигани и най-вече за глиган №1 във ВКС - Лозан Панов. А какво по-удовлетворяващо суетата на  Коня развитие на ситуацията е той да подчини Тигъра на волята си?! И по този начин да даде пълна свобода на приятелите си, които днес предпочитат тъмнината на задкулисието...

Разбира се свободата, с която ще се сдобият те, в голяма степен зависи и от наследника на Цацаров, който ще яхне огнедишащия Дракон. Стремителното израстване в кариерата на бившия оперативен работник в Пето РПУ от далечната 1994 г. Иван Гешев подсказва, че годината на Земния глиган за него ще бъде повече от добра. Роденият под знака на Кучето Гешев вече е заместник-главен прокурор и шеф на спецпрокуратурата, на чиято мушка в годината на Жълтото куче кацнаха толкова много удобни бройки. Какво сочи хороскопът за Иван Гешев? Носителят на грамота от конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" е изправен пред една динамична година. Както сочи прогнозата, това е чудесен период Кучето да се остави на инстинктите си и да не чака нито миг повече, ако иска да направи нещо. Предвиждането за Кучето в годината на Глигана е, че колкото по-уверено е то, толкова по-вероятно е да бъде забелязано от шефовете. Дори когато чете Наказателния кодекс, както дяволът - евангелието...

(снимка 239947 - Иван Гешев)

 

Глиган и змия в МВР-покоите на Заека

"Появилото се на бял свят на 5 юли 1879 г. Министерство на вътрешните работи е със зодиакален знак Заек. Основната му черта е, че е амбициозен, но не е агресивен. Заекът е тактичен и доброжелателен. Той никога няма да каже, че има ръст на престъпността. Не - това би изплашило онези, които са склонни да го слушат. За тях Заекът е подготвил подбрана статистика, стълб в която е доброжелателната тенденция за повишаване на разкриваемостта на престъпленията."

По този начин описахме МВР на прага на 2018-а, годината на Жълтото куче. Годините минава, но Заекът си остава все същия. Повтарящо през годините е и очакването все някога прословутата реформа в министерството да се случи. Тя обаче така и не идва. Идват и си тръгват само поредицата шефове на Заека. Последният от тях, роденият под знака на Кучето Валентин Радев долетя във ведомството върху артилерийски снаряд и излетя оттам върху такъв, по ирония в благоразположената към него година на Жълтото куче. Той преживя в МВР наистина щастливи дни, давайки своя принос за красотата под формата на дизайнерски градинки, шадравани и скъпо озеленяване във вътрешното министерство. Предупреждението, че Жълтото куче не трябва да се подлъгва с красиви заврънкулки, обаче се оказа истина и пална фитила на снаряда, който изнесе Радев от двора на МВР.

На негово място обаче дойде един Глиган, какъвто е министър Младен Маринов. Кариерата му засега се развива сравнително щастливо, тъй като го очаква годината на Земния глиган. И Маринов трябва да се докаже достоен за зодиакалния си знак, такъв, какъвто е описан в хороскопа - честен, лоялен, справедлив, с подчертан пиетет към законността и порядъка.

В негова помощ през годината на Земния глиган се включва и новият главен секретар на министерството, Ивайло Иванов. Той е изправен пред истинско предизвикателство, тъй като е роден под знака на Змията (1977 г.). А Змията, както сочи зодиака, не се ползва с одобрението на Глигана, защото е предпазлива, потайна и лукава.

В името на справедливостта и законността обаче тези противоречия ще бъдат изгладени, благодарение на характера на Глигана, който е в състояние да примири и най-отявлените врагове. Освен това хората, родени в годината на Змията, притежават черти, които ще им бъдат от полза в годината на Земния глиган - силни инстинкти, интелигентност и дипломатичност. Хороскопът препоръчва на Змията в годината на Глигана да остане съсредоточена и отдадена, за да постигне целите си. Змията трябва да остане настрана от конфликти в работата - иначе можете да си навлече неприятности. А такива със сигурност пред новия главен секретар ще има - особено около исканията на полицаите за по-добро заплащане и по-добри условия за труд. Ако Иванов успее да следва предписанията на хороскопа, ще успее и ще се наложи като истински професионалист № 1 в МВР.

(снимки 290744 и 290725 - Младен Маринов и Ивайло Иванов)

 

НСО се брани със зъби и нокти

Родената под знака на Заека Национална служба за охрана (НСО) през 2019 г. ще се сблъска с много различни предизвикателства. Хороскопът сочи, че представителите на зодията обичат да бъдат част от група и пазят своето със зъби и нокти. В годината на Земния глиган НСО трябва да обърне достатъчно внимание на детайлите, за да не пропусне нещо. Ще се наложи да обучава служителите си, за да бъдат на висотата на съвременните изисквания за бодигардове.

Препоръчва се и НСО да развие комуникативните си умения, подобно на тези на ВСС. Дали пък да не назначи няколко пресаташета, които да обясняват навред колко полезна е службата? Защото не е тайна ширещото се обществено впечатление, че НСО е незаслужен с нищо лукс за политици и подбрани бизнесмени.

Рамо в тази посока трябва да удари и новият шеф на службата, генерал-майор Данчо Димитров Дяков. Роденият под знака на Змията генерал бе съветник на президента Румен Радев по военната сигурност и сега ще трябва да се пренастрои на вълна "сигурност" на изброените от закона правоимащи. В това ще му помогне силният инстинкт, интелигентността и дипломатичността, която притежават хората родени под този знак. Според прогнозите възможно е НСО да изпита известни финансови затруднения през тази година, макар, че бюджетът й е гарантиран. Препоръката към служителите на НСО е повече тренировка - колкото повече тренират, толкова по-добре ще се чувстват.

(снимка 290882 генерал майор Данчо Дяков)

 

Предизвикателства пред ДАНС и ДАТО

Държавната агенция "Национална сигурност" притежава всички характерни черти на Овцата, защото първият нормативен акт за нея е Законът за столичната полиция от 13 декември 1906 г. Шеф на агенцията продължава да е Димитър Георгиев, който е роден през 1968 г. и е типичен представител на зодията Маймуна. През 2019-а Маймуната ще бъде по-натоварена с работа през първата четвърт от годината. Макар че е трудно изпълнима, препоръката към ДАНС е да разпределя правилно енергията си, за да не се изпадне в стрес-ситуации. А такива са възможни, с оглед на опасността от терористични атаки и предстоящи мигрантски вълни.

Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) също е под знака на Овцата, а шефът й Драгомир Димитров ще бъде на почит през годината на Земния глиган, тъй като е роден под същия знак. Проблеми може да има Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която е родена под знака на Змията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във