Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Завъртат изборните процедури за нови конституционни съдии

До 27 септември трябва да са ясни кандидатите за единственото място в Конституционния съд, което се "полага" на Народното събрание при предстоящата през есента смяна на конституционните съдии. А през октомври съдиите от двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, ще изберат двама души, с която ще попълнят своята квота в КС. Горе-долу по същото време ще стане ясно кого ще посочи като достоен да влезе в най-престижния юридически орган в държавата и президентът Румен Радев.

Да припомним, че на 12 ноември предстои поредната смяна на четирима от действащите в момента конституционни съдии, каквато се извършва на всеки три години. Този път изтичат мандатите на Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова и Гроздан Илиев. За техните места ще трябва да бъдат излъчени четирима нови кандидати за трите "квоти" в КС: на президента, парламента и на съдиите.

Напускащите през ноември Стоева и Ненков бяха част от т. нар. съдебна квота в КС, Цанка Цанкова бе излъчена от Народното събрание, а Кети Маркова бе назначена от президента Росен Плевнелиев. Това е пропорцията, която следва да се спази и сега - президентът и Народното събрание трябва да излъчат по един свой представител, а съдебната квота ще бъде попълнена с две нови имена.

Първи задвижиха процедурата депутатите. В сряда (12 септември)  народните представители приеха специални правила, по които ще бъде извършен изборът на техния представител в КС.

Според тях срокът за излъчване на кандидати изтича на 27 ноември. Номинации могат да внасят само народни представители. Неправителствените организации, професионалните общности и медиите ще могат само да задават въпроси към кандидатите и да изпратят становища.

Вече се завъртяха възможни кандидатури, които биха могли да бъдат излъчени от НС и те съвсем логично се свързват с ГЕРБ. Едно от най-спряганите имена беше това на правосъдния министър Цецка Цачева. Нейният имидж обаче напоследък здраво пострада покрай бягствата на затворници и срива на Търговския регистър, а освен това е известна повече с политическата си биография, отколкото с тази на юрист. И макар че за ГЕРБ няма да е проблем да "пробутат" кандидатурата й в пленарната зала с гласовете на управляващата коалиция, съществува рискът Румен Радев да се фръцне и да напусне залата при клетвата. Точно така преди години направи предишният президент Росен Плевнелиев с Венета Марковска - тя  също бе посочена за конституционен съдия от парламента, но така и не стъпи в съда, защото президентът блокира клетвата й.

Другото име, което все по-често се чува, е това на проф. Георги Близнашки, който може да получи подкрепата на ДПС, но и на ГЕРБ. И третото - на бившия председател на ВАС Георги Колев, който също може да се окаже кандидатура не на съда, а на парламента.

Поне едно нещо се разбра със сигурност още в сряда (12 септември): че главният прокурор Сотир Цацаров няма да е сред номинациите за КС, които ще се гледат в Народното събрание. Макар че Цацаров така и не отговори в прав текст на журналистите дали смята да се кандидатира, той каза нещо много важно: "За да се говори за номиниране, първо трябва да има предложения, които да се обмислят. За да се обмисли това предложение, трябва да се даде ясна сметка на много факти и обстоятелства, включително и това колко е редно към края на мандата си, но не три-четири или пет месеца преди края, а около година и половина, главният прокурор да си тръгне." И допълни: "Мандатът не е смисълът на живота ми, а приятелите и семейството ми. Кариерата ми не свършва с мандата. Краят на мандата настъпва за всеки. Все някога настъпва, вечни хора няма..."

А най-простичкият "превод" на това завоалирано изказване  би могъл да означава: може да съм кандидат за КС, но не сега, а след край на мандата ми...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във