Параграф22 Daily

§22 Новини

10 млн. евро глоба за Гърция за неправомерна държавна помощ

Съдът на Европейския съюз разпореди Гърция да плати глоба от 10 милиона евро за това, че не е успяла да изиска обратно неправомерна държавна помощ за корабостроителница в страната в навечерието на икономическата криза, предаде БТА. Европейската комисия от 2008 г. се опитва да накара Гърция да изиска обратно повече от 250 милиона евро неправомерна държавна помощ за корабостроителницата „Скараманга“ (Hellenic Shipyards), която отдавна има финансови затруднения. Според Съда на Европейския съюз общата сума, която трябва да бъде възстановена, надхвърля 600 милиона евро.

Първото решение по случая срещу Гърция е от 2012 г. Днес съдът реши, че страната остава в нарушение. В допълнение към глобата Гърция ще трябва да плаща по 7 милиона евро за всеки шест месеца забавяне при изпълняване на решението, съобщи ДПА.

В началото Гърция се аргументира, че пълното възстановяване на неправомерната помощ може да доведе компанията до банкрут и да застраши дейностите, свързани с отбраната, които тя извършва наред с търговското корабостроене. По-късно Атина обвини компанията в „неконструктивна позиция“ и „пълна липса на съдействие".

През последната година Гърция предприе принудителни действия срещу корабостроителницата „Скараманга“, но досега не са възстановени никакви суми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във