Параграф22 Daily

§22 Новини

12 700 проверки са извършили инспектори от 16-те регионални дирекции по горите за един месец

12 700 са извършените проверки от 16-те регионални дирекции по горите след инициирането на по-засилен контрол в горите през юли. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. Около 2 100 са проверените сечища и близо 2 300 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина. На територията на осем регионални дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили над 5 630 моторни превозни средства, 1000 риболовци и близо 1 700 физически лица. Задържани са 360 куб. м дървесина, 25 моторни превозни средства, 5 бензиномоторни триона и 5 броя други инструменти за дърводобив, 1 кон и 1 каруца. 321 са съставените актове и близо 500 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.

Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверките са незаконен добив на дървесина без законовите документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

Засилените действия по превенция и ограничаване нарушенията в горските територии на територията на 16-те регионални дирекции по горите продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във