Параграф22 Daily

§22 Новини

12 пъти осъждан варненец иска да намалят размера на 13-та му поред осъдителна присъда

Павлин Иванов, осъден за 13-ти пореден път обжалва днес пред Апелативния съд във Варна 5 годишна присъда за грабеж на златен синджир, извършен при условията на опасен рецидив.

В началото на септември тази година Варненският окръжен съд, при условията на съкратено съдебно следствие, признание на вината и фактите, посочени в обвинителния акт присъди на 30 годишния Павлин 7 години и половина затвор за поредния грабеж над жена. След редукцията на наказанието, съдът му наложи 5 години „лишаване от свобода” при първоначален строг режим, присъди му 620 лв., които трябва да заплати на пострадалата, за да възстанови стойността на ограбения златен синджир, както и 1500 лева обещетение за причинените неимуществени вреди.

Пресслужбата на съда припомня, че в последния ден на м. Май тази година Иванов забелязал масивния златен синджир на жена, която изхвърляла смет в контейра. Той причакал жертвата си, съборил я на земята, със сила сломил съпротивата й, откъснал синджира от врата й и побягнал. Действията му били забелязани от съсед, който бързо организирал залавянето на грабителя. Въпреки усилията на няколко мъже, които упорито преследвали Иванов, той успял да се измъкне. След като пострадалата жена подала сигнал в полицията, няколко дни по-късно извършителят бил задържан и разпознат от жертвата си. В жалбата си срещу първоинстанционната присъда подсъдимият твърди, че присъдата му била несправедлива, защото съдът не отчел факта, че той направил самопризнания, разкаял се, както и това, че бил наркозависим.

Според представителя на Апелативна прокуратура наказанието 5 години затвор е несправедливо занижено. Той припомни упоритата престъпна дейност на Павлин, осъждан 12 пъти преди това за кражби, обсебване, измама и за бягство от затвора, а три от присъдите му са също за грабеж. Поради липса на протест от Варненска окръжна прокуратура, представителят на обвинението поиска потвърждение на 5 годишната присъда за Павлин Иванов. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във