Параграф22 Daily

§22 Новини

25% от българския бизнес се опасява от фалит заради просрочени плащания

Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност. Това показват данните от европейско проучване на фирми за събиране на дългове. 

Въпреки, че през тази година фирмите отчитат най-добрите си показатели по навици на плащане, страната ни остава в дъното на европейската класация. 76 процента от фактурите се плащат в уговорения срок, 20 закъсняват, а 4 се отписват поради невъзможността да бъдат събрани. Най-често бизнесът бави плащанията заради фирмената задлъжнялост, а икономическите последствия от това посочи Райна Миткова: 

"Спадане на печалбите, проблеми с паричния поток, невъзможност да се разплатят със собствените си доставчици, невъзможност да заплатят заплати навреме, невъзможност да наемат нови работници, да разширяват бизнеса си".

Гражданите бавят плащанията средно с 15 дни най-често поради наличието на повече от едно задължение. Райна Миткова добави:  "И неучението ни все още добре да си направим сметката как да харчим личните си пари, как да си подредим приоритетите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във