Параграф22 Daily

§22 Новини

3 г. затвор за русенски полицай, издал държавна тайна

Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Окръжния съд в Русе срещу русенски полицай - 3 години лишаване от свобода. Той е обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, противозаконно държане на боеприпаси, както и за разгласяване на информация, която не представлява държавна тайна, но разгласяването и е забранено със закон.

На 13 ноември 2017 година Ваньо Н. Д.  беше признат за виновен в това, че на 16 и 17 ноември 2016 година, в качеството си на служител в Първо РУ в Русе на длъжност Разузнавач, V степен, в сектор „Криминална полиция“, два пъти разгласил секретна информация. Тя се съдържала в план за провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка, класифициран с гриф за сигурност „Поверително“ и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия (ОИМ). Ваньо съобщил на М. И. И. за извършваните действия и лица по плана и ОИМ, която информация му станала известна по служба.

Окръжният съд в Русе го осъди на 3 години лишаване от свобода за това престъпление.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през периода от 2 септември до 15 декември 2016 година разгласил на М. И. И. сведения от друго естество – информация, съдържаща се в интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица - адресна регистрация и регистрация на МПС и техните собственици. Тези данни не представляват държавна тайна, но  разгласяването им е забранено със закон. Заради това той беше осъден на 1 година лишаване от свобода.

Полицаят беше признат за виновен и в това, че на 16 декември 2016 година държал 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18мм., без да има надлежно разрешение за това, за което присъдата му е 2 години затвор.

Първоинстанционният съд му наложи едно общо наказание от трите - най-голямото - 3 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален общ режим. След обжалване и от защитата, и от прокуратурата сега състав на Апелативен съд – Велико Търново реши, че протестът и жалбите са неоснователни както по отношение на правната квалификация на деянията, така и на размера на наложеното наказание. И потвърдил изцяло становището на русенския съд.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във