Параграф22 Daily

§22 Новини

4 години от фаталната акцията в Лясковец! Какви са грешките и кой е виновен?

Преди 4 години при полицейска акция в Лясковец загива командосът Емил Шарков. На 14 март 2014 г. при опит да бъде задържан 53-годишният Петко Петков, 3-ма елитни служители от Специализирания отряд за борба с тероризма биват ранени, а Емил Шарков загива при опит на баретите да влязат в дома на барикадиралия се неуравновесен мъж, сочи Bulgaria ON AIR..

Майката на командоса и семейството му не спират да търсят отговор на редица въпроси и несъответствия, свързани с акцията. Част от тях вече са открити. Какви са допуснатите грешки и кои са истинските виновници за инцидента в Лясковец?

Според майката на убития Емил Шарков - Ваня Рибчева, всички усилия при разследването са били не толкова да се поправи нещо и да се изяснят грешките, а да се прикрият виновниците и да се потули инцидентът. "Започнах да се интересувам от случая, да търся хора, станали свидетели на случилото се. Успях трудно да намеря преки свидетели. Те ми разказаха как точно се е случила стрелбата. Аз самата се добрах до истината", отбеляза Рибчева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ случаят бил потулен за 2 месеца, проверка била извършена, но цялото разследване бил "един политически театър". "От данните стана ясно, че цивилното население притежава толкова оръжия, че може да се конкурира с професионалната армия. С години нищо не се правеше. Накрая стигнах до заключението, че насреща ми е една система", уточни още майката на загиналия в Лясковец пред медията.

Жената е категорична, че тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и командващият екипа Георги Гайков на своя глава са изпратили спецполицаите, без точна стратегия и психопортрет на неуравновесения Петко Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във