Параграф22 Daily

§22 Новини

5 грешки на автомобилистите според американската DMV и как да ги избегнем

Много автомобилисти в САЩ правят различни грешки, които в бъдеще ги въвличат в големи проблеми и неприятности и ги сблъскват с местните правоохранителни органи, което пък ги заплашва с различни наказания - от глоба и съд до конфискация на автомобила. Департаментът за регистрация на транспортни средства в САЩ (Department of Motor Vehicles, DMV) в щата Ню-Йорк е създал списък от петте най-разпространени и повтаряни грешки с единствената цел да помогне на американските шофьори, съобщава ForumDaily - Гласът на рускоезична Америка .

1. Забравили сте своя нов адрес

Американците са длъжни да съобщават в DMV за всяка смяна на своя адрес на живеене в срок от 10 дни след датата на преместване. Става дума за адреса, вписан в шофьорската книжка, както и адреса за регистрация на всичките притежавани автомобили.

Но не е достатъчно да напишете само своя нов адрес на гърба на старото си удостоверение или да съобщите за преместването си в компанията USPS или на полицая, който ви пише фиш за глоба. Ако не съобщите своя нов адрес в DMV, няма да получавате съобщения за изтичането на срока на действие на вашите документи и рискувате да карате или с нерегистриран автомобил, или с недействителна книжка. А тези две простъпки в САЩ се наказват в съда. Това се случва твърде често, но добрата новина е че тези проблеми могат лесно да бъдат избегнати.

2. Преместили сте се в друг щат и не сте съобщили за това в DMV

Американските щати обменят по между си цялостната информация за всеки янки, затова при преместване в друг щат не бива да се забравя, че човек трябва да си уредите всички проблеми в щата, от където си тръгва. Става дума за регистрацията на автомобила и шофьорската книжка; плащане на наложените глоби и отнетите шофьорски права. Освен това, не бива да се забравя че трябва да се върнат и автомобилните табели, използвани преди преместването - иначе човек ще се лиши от своята автозастраховка.

Ако американецът не оправи тези неща, в щата дето отивате да живее няма да ви издадат нова шофьорска книжка. Той трябва да съобщи в DMV и своя нов адрес, за да получавате от тях писма и съобщения.

3. Застраховка е недействителна, защото не е подновена

Понеже всички шофьори в САЩ косвено заплащат последиците от всяка катастрофа в страната с незастрахован шофьор, правителството на щата Ню-Йорк изисква от всеки водач на автомобил да бъде застрахован докато притежава законно своето возило. DMV си сътрудничи със застрахователните компании и стриктно следи за срока на всяка застраховка. В Департамента знаят кога този или онзи автомобилист няма застраховки и му изпраща писмо с молба незабавно да реши въпроса.

Всяка година DMV изпраща средно по 500 хиляди такива писма. Ако след получаването на такова писмо водачът не реши проблема, DMV е задължен да прекрати регистрацията на МПС-то му и веднага след тово и на шофьорската му книжка.

Годишно департаментът прекратява над 300 хиляди подобни регистрации заради липсата на задължителна застраховка. Освен това всеки американски шофьор е длъжен да върне в DMV номерата на своята кола преди да прекрати своята застраховка.

4. Не разбирате как работи системата за наказателни балове

DMV е разработила система за начисляване на „различни точки" (баловe) при проследяване на опасни водачи. Понякога шофьорите смятат, че са решили своя въпрос в местния съд, а по-късна се оказва, че DMV отделно им е начислил различни черни точки, които определят размера на глобата Driver Responsibility Assessment (DRA), чиито размер достига до 300 долара. Тя може да бъде погасена на три равни годишни вноски по 100 долара в течението на три последователни години. Автомобилистите, които не са изпратили новия си адрес в DMV няма как да получат информация за наложената им глоба. А неплащането на тази санкция води до прекратяване на валидността на шофьорската книжка.

5. Човек не носи в офиса на DMV всички свои документи

Примерно 10% от хората, които влизат в офисите на DMV, не носят със себе си всички необходими документи или пари и затова им се налага да се връщат там по два и повече пъти. Затова вместо да ходи в офиса на DMV, човек може да се опита да осъществи тези операции онлайн.
Цялата необходима информация за шофьорите се намира на интернет-сайта на DMV, който е признат за един от най-добрите в САЩ. Но може да се абонирате и за услугата MyDMV, която предлага още повече преимущества за автомобилистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във