Параграф22 Daily

§22 Новини

500 килограма калкан е конфискувала ИАРА за тримесечието

От началото на година досега е конфискуван над половин тон калкан. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция  по рибарство и аквакултури Янчо Янев пред журналисти в град Несебър. Той подчерта, че само за първите три месеца на 2016 година са извършени над 470 проверки по цялото Черноморие. „При тях  са иззети около 6 км. бракониерски мрежи за калкан. Има съставени 8 акта на лица, извършващи нерегламентиран улов на калкан“, допълни Янев. По думите му, в момента Агенцията извършва засилен контрол върху улова на маломерен калкан,твърди Радио Бургас.

„Страната ни пое ангажимент да намали разрешителните за улов на калкан с около 20 %. Тази година има нов срок за забрана на улов на калкан, който влезе в сила с регламент на Европейската комисия в началото на годината“, каза изпълнителният директор на ИАРА . Той уточни, че промяната в сроковете е поради по-ранното изхвърляне на хайвера на калкана.

Янев посочи, че критериите за риболовците са завишени. „Само за риболовци, които нямат издадени наказателни постановления, актове, нарушения и са си изпълнили квотата за последните две години на 100%, са получили квота за калкан за 2016 година“, обясни Янев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във