Параграф22 Daily

§22 Новини

68-годишна жена получи условна присъда за телефонни измами

Окръжният съд в Добрич потвърди условна присъда, постановена от Добричкия районен съд, срещу 68-годишна жена от града, участвала в 3 телефонни измами на възрастни жени, извършени в периода от 9 до 22 април 2014 година.

На първа съдебна инстанция жената е била осъдена на 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати обезщетение на пострадалите за нанесените им от деянието имуществени вреди в общ размер от 7750 лева, заедно със законната лихва, считано от датата на извършване на деянието до окончателното изплащане на сумата.

Обезщетението на едната от потърпевшите ще получат нейните наследници, тъй като жената междувременно е починала. Измамите били извършени по схемите „пострадал при пътно произшествие близък, който се нуждае от скъпоструваща операция„ или “причинено ПТП от близък роднина с починало малко дете”. Жертвите били заблуждавани по телефона от неразкрит съучастник на подсъдимата, който се представял за лекар или за полицейски служител. Жената участвала като посредник - прибирала парите на измамените, при което също се представяла за длъжностно лице - служител на МВР или на Здравната каса. Две от потърпевшите, които тогава били на 81 и 75 години, предали на подсъдимата 5000 и 2000 лева.

В третия случай жертвата била 69-годишна жена, която се съгласила да предаде 750лв., но междувременно се намесили нейни съседи, които разкрили измамата и извършили граждански арест на подсъдимата до идването на полицията.

Първоинстанционната присъда е обжалвана с искане подсъдимата да бъде оправдана или да й бъде наложеното по-леко наказание, под определения в закона минимум, предвид наличието на многобройни смекчаващи вината й обстоятелства. Окръжните магистрати обаче са счели, че липсват основания за отмяна или изменение на постановения съдебен акт и го потвърдиха изцяло.

Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във