Параграф22 Daily

§22 Новини

7 г. затвор за бившия шеф на митнически пункт ”Олтоманци”

Специализираният наказателен съд осъди на 7 г. затвор бившия началник на митнически пункт „Олтоманци“ Георги Владимиров, съобщиха от прокуратурата. 45-годишният Владимиров, известен с прякора си Фози, бе признат за виновен в това, че от август 2011 г. до юни 2012 г., в качеството си на длъжностно лице, е участвал в организирана престъпна група, ръководена от покойния варненски бизнесмен Борислав Манджуков, създадена с цел държане на акцизни стоки без бандерол (контрабандни цигари).

Групата бе разбита през юни 2012 г. при спецоперация "Цигараджиите". Заедно с Фози бяха арестувани Манджуков, братята Борис и Асен Поборникови, Борис Тасев, Пламен Георгиев и Олег Падалски. На 24 март 2014 г. обаче 39-годишният Манджуков, собственик на веригата заведения „Версай“, „Булгари“ и дискотеки Exit, както и на чейндж бюра и хотели,  беше застрелян в София.

През 2015 г. Поборникови, Георгиев и Падалски се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата. Те бяха одобрени от съда, като четиримата получиха условни присъди за различни срокове, допълват от държавното обвинение.

Днес пред Специализирания наказателен съд застанаха Георги Владимиров и Борис Тасев.

Магистратите приеха тезата и доказателствата на прокуратурата, че  Владимиров е улеснявал нееднократно Манджуков, като е осигурявал безпрепятствено преминаване в страната на големи количества цигари без бандерол през ГКПП „Кулата“. За целта е използвал служебното си положение и контактите си, въпреки, че ръководеният от него пункт е на границата с Македония.

Според експертизите по делото общото количество на контрабандните цигари възлиза на близо 1 млн. кутии от различни марки на обща стойност близо 7 милиона лева.

Освен 7-годишната ефективна присъда, съдът наложи на бившия митнически шеф лишаване от правото да заема пост на държавен служител в продължение на 4 години, след като изтърпи ефективното си наказание.

Тасев пък получи условна присъда от една година "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок.

Георги Владимиров-Фози е два пъти отстраняван от началнически постове в митниците - през 1998 г. и 2009 г., и два пъти възстановяван от съда. За началник на Митнически пункт „Олтоманци” е назначен в началото на 2012 г. и уволнен дисциплинарно половин година по-късно след ареста му.

„Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия”, заявява при назначаването си Георги Владимиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във