Параграф22 Daily

§22 Новини

90% от хванатите в корупция полицаи се измъкват, смята журналист

Акция на отдел "Вътрешна сигурност" на МВР вкара в ареста началника на районното управление в Раковски Георги Илиев заедно с двама негови подчинени. Според първоначалната информация служителите на реда са заподозрени в злоупотреба със служебно положение и изнудване. В същото време половината наличен състав в града беше уличен в корупция.

"Оказва се, че над 90% хванатите в корупция служители на МВР се измъкват с оправдателна или условна присъда поради различни обстоятелства. Това не е единичен случай. Подобни арести имаше и в Първомай, Бяла Слатина, Пловдив, София и други, но се повтаря едно и също", категорична е криминалната журналистка Богдана Лазарова в "България сутрин".

По думите ѝ дори "Вътрешна сигурност" на МВР да излови и вкара в арестите всички, замесени в корупционни практики служители, съдебната система след това ще ги пусне да си ходят и всичко пропада.

Журналистът Стефан Ташев е на мнение, че системата за вътрешна сигурност е зле. "Служителите на МВР са се заклели да служат на държавата. Митове и легенди са, че в МВР взимат 600 лв. Като се сложат всички привилегии и допълнителни бонуси, се натрупват около 1000 лв. Там някой си мисли, че като сложи значката и пистолета на кръста и от него зависи всичко в по-малкия град. Това е извратено мислене", твърди журналистът пред Bulgria ON AIR.

Според него периодично се задържат хора за вземане на подкупи и други корупционни схеми, но след това случаят се потулва и след година уличеният в незаконна дейност иска да се върне на мястото си. Ташев допълни, че е нужно реформиране на системата - както тази на МВР, така и съдебната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във