Параграф22 Daily

§22 Новини

90% от телефонните измами се извършват по една и съща схема

Схемата, по която се реализират над 90% от телефонните измами, е за "съдействие на полицията", съпроводено с елемент на заплаха. Многократно предупреждаваме хората, информационната кампания на полицията стартира преди пет години и въпреки всичко все още има хора, които се подлъгват. Това каза пред БНТ Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция".

По думите й става въпрос предимно за възрастни хора, които стават жертва на телефонна измама. Често обаче има и млади, които се предоверяват. Най-активни телефонните измамници са в София, където са регистрирани най-много измами през последната година.

В Благоевград се забелязва друга схема - искат се пари от името на роднина, който моли жертвите на телефонна измама за пари за закупуване на техника. Около 16% от регистрираните телефонни измами са разкрити от полицията, много често тези престъпления се извършват от територията на Румъния, с местни сим-карти. Мулетата при схемите също са непознати за поръчителите. Минималният брой участници в телефонни измами са двама души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във