Параграф22 Daily

§22 Новини

Административен съд насрочи делата за обжалване на резултатите на изборите за съветници в Добрич и Каварна

Административният съд в Добрич насрочи делата по жалбите срещу резултатите за избор на общински съветници в Добрич и Каварна, съобщава "Топновини". Производството, с което от партиите „Движение 21” и ГЕРБ поискаха повторно броене на бюлетините, е насрочено за 2 ноември от 9 часа.

Жалбите на двете партии са обединени в едно дело. Другата жалба на ПП ГЕРБ, с която се атакуваше решението за допускане до участие във втори тур на изборите за кмет на община Добрич на кандидатите на ГЕРБ Детелина Николова и на Реформаторски блок – Йордан Йорданов, е оставена без разглеждане от съда. Мотивът е, че пред съда могат да се обжалват решенията, с които се определя изборният резултат. Протоколните решения на Общинската избирателна комисия за определяне и допускане до участие във втори тур на изборите на първите двама кандидати, получили най-много от действителните гласове, не представляват решения за определяне на изборния резултат и не подлежат на обжалване пред съда, се посочва в решението на Административния съд.

„Недопустимо е обжалването на актове на общинската избирателна комисия от първи тур на изборите, тъй като с тези решения се подготвя провеждането на втори тур, но не завършва процедурата по избора”, се казва още в решението.

За 3 ноември от 11 часа е насрочено за разглеждане делото, образувано по жалба на ПП "АБВ" срещу решението на Общинската избирателна комисия в Каварна за избор на общински съветници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във