Параграф22 Daily

§22 Новини

Административни съдии преподаваха право в две столични училища

Съдии от Административен съд София – град ( АССГ) гостуваха като преподаватели в две столични училища през тази седмица. Ученици от 10-ти А клас на ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ изслушаха с интерес съдията Николай Ангелов , който им разказа за  историята на българската конституция, за основните положения в нея и произтичащите от тях права и задължения на гражданите. По думите на класната им г-жа Ячкова те сега започват да изучават основния закон на държавата и срещата с магистрати ще им бъде от полза. Съдия Ванина Колева от АССГ се спря върху европейските институции и правото на ЕС, което се прилага и у нас.

За разделението на властите говори пред учениците от 10-ти В клас на 32 СУИЧЕ „Св.Климент Охридски“ съдия Деница Митрова, която е била и зам.министър на правосъдието. Тя обясни  по-подробно спецификата на административните съдилища. Десетокласниците разбраха, че се става съдия след много, много четене и явяване на труден писмен и устен изпит, в конкуренция с хиляди други кандидати. Как се извършва случайнота разпределение на делата беше друг акцент от часа на класа, който класната ръководителка г-жа Вера Петрова отстъпи на 22 февруари на съдия Митрова.

Всички ученици получиха удостоверения за участие в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН. На училищните библиотеки бяха подарени от съда по две книги правна литература, а на децата -  екземпляри от Конституцията на Република България.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във