Параграф22 Daily

§22 Новини

Административният съд във Враца заседава по първото дело за касиране изборите за общински съветници

Административният съд във Враца заседава днес по първото дело по жалби с искане за касиране на местните избори за общински съветници в община Роман, съобщава БТА.

Делото е образувано след обединяване на внесените жалби от БСП, коалиция "Народен съюз", местна коалиция "Либерален алианс- Има бъдеще за община Роман", както и от кандидат за общински съветник от Реформаторския блок. Исканията в жалбите към съда са за повторно преброяване на бюлетините заради допуснати нарушения при отчитането на действителни и недействителни бюлетини, грешки и поправки в протоколите и неправилно отчитане на дадените преференции от секционни избирателни комисии в селата Курново, Кунино, Долна Бешовица, Камено поле и в Роман.

Съдът отхвърли искането за ново преброяване на бюлетините, както и поисканото в жалбите спиране на решението на общинската избирателна комисия /ОИК/ в Роман за избор на общински съвет. Мотивът на съда за недопускане на преброяването е, че протоколите са подписани от членовете на СИК без особено мнение за действителността на бюлетините. Допуснати бяха специализирана съдебна експертиза за това дали квотата действителни гласове за избиране на общински съветник, разпределението на мандатите и на преференциите са извършени правилно от ОИК. Следващото заседание по делото ще се състои на 12 ноември.

В Административен съд във Враца до момента са внесени 21 жалби срещу резултатите от местните избори в общините Роман, Хайредин, Бяла Слатина, Мездра, Оряхово и Враца. Част от съдебните производство са прекратени, а досега са насрочени три дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във