Параграф22 Daily

§22 Новини

Адв. Здравка Калайджиева: Правото на ЕС не изисква от държавите членки да регистрират еднополови бракове

Тази седмица Софийският административен съд даде право на французойка и австралийка, сключили брак във Франция, да живеят в България. Съдебната битка идва броени дни след решението на Европейския съд в Люксембург от пети юни по подобен казус с румънски гражданин. Притеснения и обаждания на слушатели дали така негласно признаваме еднополовите бракове провокираха екипа на „Хоризонт за вас“ да потърси адв. Здравка Калайджиева с над 25 години стаж в като съдия в европейския съд в Страсбург.

Тя каза: „В България хомосексуалната ориентация не е престъпление от поне 50 години. Обществото не отхвърля тези хора и познава не малко известни такива фигури. Нито правото на Европейския съюз, нито Европейската конвенция за правата на човека изискват от държавите-членки да регистрират еднополови бракове. Такова изискване всъщност няма. Това не значи че съжителството на еднополовите двойки е забранено от закона, а значи, че всяка държава е свободна да прецени дали да предвиди възможност за формално сключване на еднополови бракове или да позволи гражданската регистрация, както и между другото регистрацията на фактическото съжителство на толкова много млади разнополови двойки…“.

Решението на българския съд е в съответствие с европейските закони относно правото на свободно придвижване в Европейския съюз, уточни Калайджиева. Тя изтъкна че е признато само правото на пребиваване на чуждата гражданка, а не е легализиран бракът между двете. Българската конституция и закон за защита срещу дискриминацията не допускат дискриминиране на основание пол или ориентация, припомни тя и изтъкна, че у нас има много еднополови двойки, които съжителстват заедно без да са сключили брак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във