Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Ирина Матева-Кънчева се пита за фактите около казуса с бащата на президента

С публикуван във Фейсбук пост адвокат Ирина Матева-Кънчева поставя на преден план няколко съвсем конкретни въпроса по случая с президентския баща:

1. Относно записите:
- Чия е камерата, чиито запис се върти из интернет пространството, кой има достъп до записите от нея, къде се съхраняват те?

2. Относно участниците:
- Как и по какво се разбра, че водачът на "тротонедката" е инвалид или че има някакви увреждания? И инвалид ли е наистина? /Правописът на "тротонедка" следва оригиналния в констативния протокол за произшествието./

3. Относно политическия натиск:
- Как се "прикрива" инцидент, за който има констативен протокол и издаден АУАН?
- Въз основа на какви данни съдим за оказан натиск от президентството за прикриване на инцидента? Някой оплакал ли се е от това или я караме просто "по презумпция", защото у нас обикновено е така?

4. Относно намесата на прокуратурата:
- Откога окръжните прокуратури наблюдават производствата по катастрофи с леки телесни повреди?
- Всички ПТП с причинени охлузвания ли се докладват на прокуратурата и ако е така - по колко са те на ден?
- В случай, че се установят и други "недокладвани" на прокурор леки ПТП-та - ще бъдат ли образувани проверки за престъпления по служба и за тях?

5. Относно медийната политика на МВР:
- Всички леки ПТП-та ли ще се обявяват на медиите от МВР /занапред, защото сега не е така/, или само тези с бащи, деца, тъстове и шуренейки на публични фигури? И ако все пак ще има такова "пресяване" според "обществената значимост" на участниците в ПТП - как, кой и най-вече на какво правно основание ще го прави?

Що се отнася до споровете чия е вината за въпросното ПТП: те най-вероятно ще се изясняват в съда, ако се стигне до издаване на наказателно постановление, санкция за водача на триколката и обжалването й. Както се казва - там ще трябва да изчакаме решението на "компетентните органи"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във