Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат съди прокуратурата за 100 000 лв., разследвали го за измама… 8 години!

Известният търновски адвокат Пламен Пенков съди прокуратурата за 100 000 лева заради скандално разследване срещу него за измама, което е продължило цели… 8 години. Той е бил клиент на прокуратурата с повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение „подписка“. Случаят се е разхождал почти из цяла България заради постоянни жалби от негов клиент, който решил, че адвокатът го е измамил. Началото на унизителната сага е през 2011 г. и е завършила окончателно едва на 29 март 2018 г., сочи вестник "Борба".

Делото, заведено от адвокат Пенков срещу прокуратурата вече е насрочено във Великотърновския окръжен съд и скоро ще бъде разгледано. Той претендира за 70 000 лв. неимуществени вреди и за 30 000 лв. имуществени, които са му причинени по време на 8-годишното размотаване. „Следва сигнал до главния прокурор и завеждане на дело срещу държавата в Страсбург. Цели 8 години съм обект на разследване без данни за извършено престъпление от моя страна! Разследването бе прехвърляно в различни градове на страната. Имаше публикации в различни медии и в социалните мрежи, че съм станал обвиняем. Трудно е да се разбере колко унизително е всичко това, което съм изтърпял тези осем години. Заради това искам по делото да ми се направи съдебно-психологическа експертиза“, заяви вчера адвокат Пенков.

Историята на едно скалъпено обвинение:

През 2011 г. бивш клиент на адвоката подава жалба срещу него, че го е измамил. Защитникът е привлечен като обвиняем и дори срещу него е внесен обвинителен акт от прокуратурата в старата столица. Всички съдии от Велико Търново обаче си правят отвод и делото е пратено във Върховния касационен съд, който го връща в Казанлък. Така Пламен Пенков става и подсъдим за измама. Делото обаче е прекратено от тамошния съд и върнато на прокурора. През цялото време бившият клиент на адвоката А.С. пише жалби. Въпреки това случаят се трансформира в частно наказателно дело и започва да се търкаля между съдебните инстанции в Казанлък, Стара Загора, Габрово.

През април 2017 г. и прокуратурата в Габрово пише, че Пламен Пенков не е извършил престъпление. Следва обаче нова жалба от бившия клиент от Горна Оряховица и нови размотавания из страната. Накрая, едва на 29 март 2018 г., се появява окончателно прокурорско постановление и сагата на Пенков приключва. Така се оказва, че 8 години държавното обвинение е водило незаконно разследване срещу действащ адвокат, който сега си търси правата по ЗОДОВ – Закона за вреди, причинени на граждани от държавата и общините, и после смята да продължи и в Страсбург.

„Добро име, достойнство и чест се печелят трудно и с години. Прокуратурата ги уронва цели 8 години и всеки на мое място би трябвало да си търси правата в такива случаи. Да не говоря за срама и унижението пред близки и клиенти, че съм бил обвиняем и подсъдим по нереални и нарочни жалби, довели до скалъпено обвинение, че съм измамник !“, констатира още адвокат Пенков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във