Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокати искат да получават копия от протоколите на съдебните заседания по e-mail

Адвокати от цялата страна, обединени чрез Общността на българските адвокати във Фейсбук, са отправили настоятелни искания до министъра на правосъдието Цецка Цачева и ВСС за въвеждане на единни правила за електронен достъп до делата, които да са валидни за всички съдилища и адвокати. Пред БНР адвокат Емил Георгиев обясни, че общността обединява над 2000 български адвокати и реално, макар и неформално, е втората най-голяма адвокатска колегия в страната.

В исканията, освен за електронен достъп до делата се изисква и копие от протоколите от съдебни заседания да бъде изпращано на адвокатите по e-mail „При днешната мобилност, когато столични адвокати се явяват по дела извън столицата и, съответно, колеги, които са от страната, се явяват по много дела в столицата, това е най-нормалното нещо на света. В адвокатурата, огромна част работи най-малкото с имейл. На този фон, има съдилища, на първо място столичните, които продължават да отказват да изпращат протоколи от заседание по имейл. Представете си за един колега, който не е от София – той трябва да ангажира свой столичен колега, който да ходи да му прави справка по делото, по някой път се изисква пълномощно, в други случаи се изисква молба, а делото е свободно за достъп едва след няколко дни и така нататък, и така нататък...“.

Проблемът се корени в това, че различните съдилища работят по собствени правила и няма единен стандарт, който да се прилага еднакво навсякъде, допълни Георгиев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и уточни, че ВСС трябва да вземе отношение по въпросите. „Очакваме ВСС най-сетне да постави този въпрос сериозно и да даде някакъв хоризонт. Очакваме от министър Цецка Цачева да се възползва от правото си да формира дневния ред на заседанията на ВСС, особено когато заседава в пленум, и също така да направи необходимото, ако никой друг не пожелае да вкара тази въпросна точка в дневния ред, тя да го направи. Очакваме същото така органите на адвокатурата най-после да бъдат по-отворени и по-прозрачни към своите членове и да се отчитат“.

Няма проблем правилата да бъдат разписани, категоричен е адвокатът, който посочи, че в Австрия подобна система работи от 1997 година: „България реално е една от много малкото държави, където няма електронен обмен на информация между съдилищата и другите представители на юридически професии и най-вече на адвокатурата“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във