Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокатът на сикаджията Вергиев става апелативен прокурор в Бургас, а Потеров апелативен съдия в Пловдив или Варна

Йордан Дичев - адвокат на бившия шеф на СИК в Бургас, а сега представящ се за доцент и доктор, Димитър Вергиев, да бъде назначен за апелативен прокурор в Бургас. Такова предложение е отправено до Висшия съдебен съвет (ВСС) от специалната комисия по избора на нови апелативни магистрати и прокурори в страната, съобщава Флагман. Гласуването ще бъде проведено веднага след като се изясни дали срещу избора на Дичев няма подадени жалби от неговите конкуренти. Адвокатът на сикаджията кандидатства за всички възможни овакантени постове в страната - в Бургас (за апелативен прокурор), Варна и Пловдив (за апелативен съдия). По същата схема – за всички възможни длъжности, кандидатства и другият знаков бургаски адвокат Благой Потеров.

Източник от ВСС разкри, че начинът, по който двамата са се явявали на конкурсите, приличал на предварителна уговорка между тях. Дичев се появил само на изпитите за прокурорското място, Потеров пък ходел само на тези за съдия. Така не са си били конкуренция, а изпитните комисии ги поставили на първите места, като най-подходящи за длъжностите – Дичев за прокурор в Бургас, Потеров – за съдия във Варна или Пловдив.  Потеров ще избира. След едногодишна служба в другия град обаче законът позволява на Потеров да се премести в Бургас. Така двамата адвокати ще заработят заедно в морския град и ще могат да се явяват съвместно по дела.

На второ място след Дичев за прокурорската позиция в Бургас се нарежда ямболията Гроздан Грозев, а трета е Пенка Стайкова от София.

Последният изпит за Дичев бе за определяне на етичните и моралните му качества. Комисията е заключила, че той ги притежава. Не е ясно по какъв критерий е било оценено това, тъй като в момента, заради поведението на Дичев, се извършват цели две проверки – от Инспектората на Висшия съдебен съвет и от специализираното звено „Престъпления, извършени от магистрати“. Поведението му по делото на сикаджията Вергиев срещу журналиста Божидар Божков бе повече от спорно. Дичев крещеше в съдебната зала в присъствието на много журналисти, намесваше се безцеремонно в хода на процеса, в определени моменти дори изземаше ролята на съда. Опитът на Божков да поиска от съдията по делото Светлин Иванов да приложи закона и да накаже адвоката се оказа безуспешен. Наместо да приложи закона съдията зае страната на Дичев и се обърна към журналиста с призива: „Не ми казвай какво да правя. Разигравай си коня.“ Проверките срещу съдията са заради тези му думи. Но това поведение в съдебна зала е обичайно за Дичев и може да се потвърди от много журналисти, които са присъствали на съдебни дела с негово участие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във